Nem tiltják a hálapénzt, amíg nem rendeződnek a bérek

Fejér megye - A munka törvénykönyvének változása érinti az egészségügyben elterjedt hálapénz elfogadását is. Az általunk megkérdezett kórházigazgatók mind ugyanazon a véleményen vannak...

zaol.hu

Júliustól tilos lesz a borravaló elfogadása, hacsak a munkáltató ezt meg nem engedi. Pontosan ezt mondja ki a  munka törvénykönyve: "A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki." Ez a kitétel nem csak a  vendéglátósokat, szolgáltatókat érinti, de az egészségügyben dolgozókat is. A hálapénz, amiről egyébként a szakma egyöntetűen állítja: megalázó annak is, aki adja és annak is, aki kapja, a mai magyar viszonyok között nélkülözhetetlen eleme a megélhetésnek. Éppen ezért nem valószínű, hogy lesz olyan kórház az országban, ahol a munkáltató megtiltaná a nővéreknek és az orvosoknak a hálapénz elfogadását.

- Mi kivárunk - mondja diplomatikusan  Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója, aki szerint nyárig még sok víz lefolyik a Dunán, sok minden változhat. Ki tudja, megrendül-e a betegellátás a fizetések miatt lemondó orvosok távozása után? Lesz-e elég orvos vagy várható-e a bérek rendezése? - ezekre a kérdésekre szeretne ő is választ kapni, mindamellett, hogy hangsúlyozza: a hálapénzt nem tartja megfelelő megoldásnak.
- Én a szó szerint vett, háláért járó juttatást nem tartom elfogadhatatlannak - vélekedik Balika Zoltán, a móri kórház igazgatója, s hozzáteszi: - Az a beteg, aki gyógyulása után így hálálja meg a nővérnek, orvosnak a segítséget, tudván, milyen méltatlanul keveset keresnek, nem tesz rosszat, ahogy az sem, aki ezt elfogadja. Az viszont már elítélendő, amikor az orvos szab meg egy árat, mennyiért hajlandó a figyelmét jobban a betegre koncentrálni - mondja, s persze kiköti, hogy valójában nem ez, hanem a fizetések rendezése lenne a megoldás, ám  amíg erre nem kerül sor, addig nem tiltja meg kollégáinak a hálapénz elfogadását.

Ettől függetlenül a Közép-dunántúli Régióban 2010-ben például 529 fő vallott be borravalót, összesen 109 millió forint értékben. Ebből a tételből a Fejér megyeiek voltak a legszorgalmasabbak, 210 fő vallott be 34 millió forintot, míg a Veszprém megyeiek, akik ugyan csak 200-an voltak, de 44 milliót ismertek be, szemben a Komárom-Esztergom megyeiekkel, akik közül 119-en 31 milliós jattot, hálapénzt írtak le adóbevallásukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!