Katasztrófa fenyeget Otoh Gunga városában

Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart ma a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve; a rendszer próbája alatt a lakosságnak sem a fiktív tartalmú közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Dunaújvárosi Hírlap

A gyakorlás napján a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók (rádiók és televíziók) reggeltől az esti órákig 12 alkalommal (összesen 5 db) közleményt tesznek közzé.

A gyakorlat része a lakosság tájékoztatásának próbája: este hatkor megszólalnak a szirénák és úgynevezett morgatójelzést adnak. Ez megzavarhatja az állatok viselkedését, ezért rájuk fokozottan kell ügyelni.

A katasztrófavédelmi gyakorlat a késő esti órákig tart, folyamatosan hírt adunk róla.


08:59 perc: A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának közleményt adott ki:

„Önök a katasztrófavédelem próbariasztását hallják/látják. Ez egy katasztrófavédelmi gyakorlat!

Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált helyszíneken.

A Középső Peremvidéken ismeretlen okok miatt lezuhant az Oberon mesterséges hold. Súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, megszűnt az áramellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, nincs internet és nincs elegendő midiklorián. A helybéli lakosok tömegesen megindultak a sértetlenül maradt Coruscantba, ahol már az összes kórház megtelt.

Az esemény fizikai jellemzői miatt Magyarországon nincs szükség óvintézkedésekre, ugyanakkor ténylegesen önkéntes véradási akcióra hívjuk fel a 18 és 60 év közötti lakosokat! Jelentkezni lehet 08.00 - 16.00 óráig az OVSZ Székesfehéri Területi Vérellátó Intézetében (Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.), 12.00 – 14.00 óra között a Szt. Pantaleon Kórház Véradó Állomáson (Dunaújváros, Vasmű út 10.). Kérjük, hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és eredeti TAJ kártyáját.

Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www. katasztrofavedelem.hu és a www.ovsz.hu honlapokon.

Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, kérjük erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét! ”

 

10:29 perc, a katasztrófavédelmi igazgatóság második közleménye:

„Önök a katasztrófavédelem újabb próbariasztását hallják/látják. Ez továbbra is egy katasztrófavédelmi gyakorlat!

Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált helyszíneken.

A Mars Reconnaissance Orbiter mesterséges hold lezuhanását követően Otoh Gunga és Coruscant városok után Otoh Sancture város is lakatlanná vált.

Az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot, viszont továbbra is fenntartjuk a ténylegesen működő önkéntes véradási akciót. Várjuk a 18 és 60 év közötti lakosokat! Jelentkezni lehet 08.00 - 16.00 óráig az OVSZ Székesfehéri Területi Vérellátó Intézetében (Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.), 12.00 – 14.00 óra között a Szent Pantaleon Kórház Véradó Állomáson (Dunaújváros, Vasmű út 10.). Kérjük, hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és eredeti TAJ kártyáját.

Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www. katasztrofavedelem.hu és a www.ovsz.hu honlapokon.

Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét!”


16:22 perc: A harmadik közlemény

„A Katasztrófavédelem gyakorlat céljából felhívja a polgári védelmi szolgálatot teljesítő kijelölt telepü­lé­sek: Alap, Daruszentmiklós, Előszállás, Csákvár, Martonvásár, Polgárdi gyors­rea­­­­gálású egységeinek állományát, hogy a lehető leghamarabb, de legkésőbb 8 órán belül jelent­kez­ze­nek a fel­hívásban megjelölt megalakítási helyeken!

Kérjük, hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcímkártyájukat és eredeti TAJ kártyájukat is!

Mivel ez egy gyakorlat, a munkaviszonyban álló beosztottak, csak a munkaidejükön kívüli időpontban je­­lenjenek meg!

Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című hon­la­pon. Közlemény vége.”



18:00 perc: Riasztási gyakorlat - szirénapróba

„Önök a katasztrófavédelem próbariasztását hallják/látják. Katasztrófavédelmi gyakorlat céljából ma 18.00 órakor országszerte megszólalnak a szirénák. Figyelemmel azonban a kisgyermekes anyukák elvárásaira, a 120 másodperces teljes riadó jelzése helyett, csupán a 6 másodperces morgató próba jele kerül kiadásra.

Mivel ez egy értesítési gyakorlat, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy most nem kell tenniük semmit. Ugyanakkor fontos tudni, hogy minden magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár – aki nem rendelkezik a törvényben meghatározott felmentéssel – katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében polgári védelmi szolgálatra kötelezhető, a gazdálkodó szervek pedig gazdasági szolgáltatásra.

A lakosok akkor is kötelesek a polgármester határozata alapján részt venni annak a településnek a mentési munkálataiban, amelynek területén tartózkodnak, ha addig még nem osztották be őket polgári védelmi szervezetbe.

Kérjük ne telefonáljanak! A további információk elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című honlapon. ”

 

19:02 perc: Vége az egésznapos védelmi gyakorlatnak

„Önök az egész napos katasztrófavédelmi gyakorlatról szóló közérdekű közleményt hallják/látják.

 

A mai napon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az országos médiaszolgáltatókon, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igagzatóság útján Fejér Megyei Hírlap, Fehérvár Televízió, Fehérvár Rádió, Vörösmarty Rádió, Katolikus Ráció, Mór Városi Televízió, Vértesinfó, Fejér Megyei Honlap, Székesfehérvár Megyei Jogú Város hírportál, Dunaújváros Megyei Jogú Város hírportál, DSTV Dunaújváros Televízió, Dunaújváros Online, infoDunaújváros, Dunaújváros Hírlap, EL-DO Rádió, Hírszem Kft., Rádió 24, Gerilla Rádió, Földvár Rádió a médiatörvény előírásainak megfelelően adott Önöknek tájékoztatást.

 

A törvény alapján a médiaszolgáltató köteles közzétenni a katasztrófavédelem közérdekű közleményét, az emberi életet vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető, károsító események várható bekövetkezéséről, a bekövetkezett események következményeinek enyhítéséről és az elvégzendő feladatokról.

 

Az állami szervek és a médiaszolgáltatók nevében mindenkinek köszönjük a figyelmét és közreműködését a katasztrófák elleni védekezésben. Ezzel a mai értesítési gyakorlat véget ért.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!