Sokkos bejelentők

Élénken emlékszem még, amikor jó tíz éve harmadikként volt szerencsétlenségem odaérni egy baleset helyszínére. Az egyik autó az úttesten füstölgött, a másik az árokba vágódott. Jó páran rohangáltak összevissza a környéken, egy férfi hamarosan hozzám is odasietett, és elhadarta, menjek, segítsek kihúzni a halottakat az árokba csúszott járműből.

Boda András

Amúgy is mészfehér lehettem, de éreztem, ahogy a maradék vér is kiszalad a fejemből, a lábam pedig végképp a földbe gyökerezett - valami olyasmit hebegtem, remélem, hogy nem haltak meg, márpedig akkor talán nem nekünk kéne kiráncigálni őket, mert esetleg nagyobb bajt csinálunk a meglévőnél. Szerencsére, mire bármit is tettünk vagy nem tettünk volna, megjöttek a mentők, s egy percen belül már a szokott lenyűgöző higgadtsággal, gyorsasággal és szakszerűséggel tették a dolgukat - és sokan fellélegeztünk, amikor láttuk, hogy a súlyos karambol minden kárvallottja megúszta élve...

Hogy az átlagember pánikba esik egy balesetnél, az szinte bizonyos - s bár a jó szándék vezeti a sokkos állapotban lévő betelefonálót, amikor tömegkatasztrófának lát egy erőteljesebb koccanást, mégis a mentőknek-tűzoltóknak kerül sok tíz-, százezer forintjukba minden felesleges vonulás. Márpedig egyik ágazat sem arról híres, hogy dúskálna a pénzben: gyakran halljuk, téli gumira, alapvető alkatrészekre, benzinre, emberhez méltó fizetésre sem futja. Igazi gyalázat, hogy nálunk még azok munkájára sincs pénz, akiknek oly sokszor az életünket köszönhetjük. Mindannyian.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!