VW 181: katonai járműből bulikabrió

Székesfehérvár - Kevesen tuningolnak igazi veterán autókat, még ritkábban egykori katonai gépeket. Vaszilko Balázsnak azonban régi vágya teljesült, amikor hozzájutott VW 181-eséhez.

Miskei Anita

Vaszilkó Balázs nem csak fiatal és tehetséges, de merész is. Nem csoda, hogy megvalósított ötleteivel megdöbbent mindenkit. A kreatív fiatalember öt éve határozta el, egyszer vásárol egy Volkswagen 181-es. A járgány igazi ritkaság hazánkban, Balázs szerint alig tíz darab fut belőlük a hazai utakon annak ellenére, hogy a Kübelwagen a második világháború egyik legjellegzetesebb és legsikeresebb német  járműve volt. Nem csoda, hogy a járgány, ami  1940-től a háború utolsó napjáig szolgált, igazi feltűnést kelt, különösen új öltözetében. No de miért is volt olyan kedvelt? Mert gyártása olcsó volt, sőt, fogyasztása is kedvező. A kocsi kis hengerűrtartalmú, léghűtéses farmotorral és hátsó meghajtással  volt ellátva. A gyártása fele annyiba került, mint egy BMW R75-nek. A németek szerették, hisz a kocsi minden fajta terepen kitűnően működött. Egyetlen hátránya az összkerék meghajtás hiánya volt, amit később az új, továbbfejlesztett példányokban, mint például a Schwimmwagenben, már megtalálható volt a négy kerékhajtás. Fél  méteres szabad magasságával pedig képes volt a nagyobb sárban a közlekedésre. Ehhez még hozzásegítettek a Porsche torziós rugói is. A Kübelwagen rengeteg kivitelben készült, mint például sebesült szállító, rádiós és kisműhelykocsi, harckocsimotor-indító. A háború alatt úgy 15 ezret gyártottak.


Balázs öt éve határozta el, szerez egy ilyen járgányt. Aztán a sors úgy hozta, hogy várnia kellett rá annak ellenére, hogy három évvel ezelőtt egy közös képen  is megörökítették találkozásukat. A fiatal elárulta, nemigen kínálnak ilyen autót eladásra, neki most sikerült megszereznie az áhított darabot korábbi, zalai tulajdonosától. Azóta igazán megvadította, megdögösítette az egyébként 1968-as évjáratú, 1600 köbcentis, dupla Weber karburátoros darabot. Balázs ugyanis nem sajnálta az időt, s igazi egyedi járgánnyá tette VW 181-esét.

Az autó nem csupán Porsche alufelniket, s üléseket kapott, hanem barna műbőr köpenybe bújtatták. Nem a háborús időket, sokkal inkább a bulimobilokat idézi, s derűt sugároz a verda, aminek szélvédője is lehajtható. Tulajdonosa azonban megjegyezte, vigyázni kell rá, mert a műbőr sérülékeny. Ugyanakkor igazán egyedi külsőt kölcsönöz az autónak, amivel akár 130 kilométer órás sebességgel is száguldhat az, aki bátor. Balázs szerint azonban nem érdemes kockáztatni, hiszen a több mint negyven éves járgányban nyoma sincs a mai modern biztonsági rendszereknek, még csak övet sem lehet bele építeni a hely szűke miatt. Az autós találkozóknak azonban igazi üde színfoltja a gép, amelyen még a zsanérok is bőrbe burkolóztak. A bőr belepte az egész autót, alaposan rásimult minden porcikájára. Így ennél az autónál nem az erőforrás, sokkal inkább a küllem dobogtatja meg a szíveket. Az oldtimer kabrió különleges darab, amelyhez rohamsisak is jár, még akkor is, ha csupán a   városban használja tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!