Óvatosan tüzeskedjenek - A nagy szárazság miatt könnyen lángra kap az avar

Dunaújváros - A hétvégén avartüzekhez vonultak a tűzoltók. Szárazság van óvatosan tüzeskedjenek a kertjükben!

Körmendi Erzsébet

 

Pusztaszabolcs, Sárosd, Baracs... - és még sorolhatnánk a településeket, ahova avartűz miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a hétvégén. Orosz Csaba tűzoltó őrnagy,  a helyi parancsnokság  tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetője azt mondja: elsősorban a vasúti sínek mellett, utak szélén kapott lángra az avar.

A kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott  a tűzveszély, ezért az erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre  általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter. A tilalom alá nem tartozó helyeken, például a kertekben természetesen nyugodtan főzöhetnek, süthetnek a szabadban  betartva az alapvető tűzgyújtási szabályokat. Sajnos sokan még ma is ezt a módszert választják a kerti hulladék eltüntetésére - a falvakban nagyobb füst van esténként és hajnalban, mint időnként a vasműben -, pedig mindenki megfogadhatná a bölcs szakemberek tanácsát: komposztálni kell és nem égetni.

Ha mégis égetnek a kertben, akkor olyan helyet válasszanak, ahol nem tud továbbterjedni a láng úgy, hogy a szomszéd zörgősre kiszáradt füve is leégjen, illetve földel, kövekkel vegyék körül a tűzrakóhelyet, javasolja Orosz Csaba. Legyen kéznél víz és olyan eszköz, például lapát, amivel földet dobhatnak az izzó részre, ha szüksége. A felszálló pernyére is figyeljenek, mert  kánikulában könnyen meggyulladhat bármi. Lehetőleg ne strandpapucsban és fürdőruhában tüzeskedjenek  a parázs csúnya balesetet okozhat! Jó, ha mobil telefont is  visznek magukkal, hogy segítséget hívhassanak, ha kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!