Nálunk is jön a fast-food adó?

Különadó a kólára és a hamburgerre? A román kormány már jövő hónapban megadóztatja a nem éppen egészséges ételeket és italokat, s a magyar is fontolgatja ugyanezt. Ám mit esznek mindeközben például az iskolai büfékben?

Kocsis Noémi

Fix összegű különadó sújtaná Magyarországon is azokat az ételeket és italokat, amelyek összegyeztethetetlenek az egészséges táplálkozással. Legalábbis akkor, ha a magyar kormány  -hasonlóan a különadót 2011 márciusában már be is vezető románhoz -  ilyen módon növelné az egészségügyi kassza bevételét. A terhet a színezett italokra, kávéra, édességre, s egyes gyorséttermi ételekre vetnék ki, de csak 1-2 év múlva lépne hatályba a jogszabály.

Az úgynevezett fast-food  tax nem újdonság Európában: a kontinens számos országában létezik már. Legtöbb helyen csak a nagyon zsíros, vagy cukros termékeket érinti, a normál terjtermékeket és húskészítményeket nem. Keleti szomszédunknál máris élénk vita bontakozott ki a tervvel kapcsolatban, mondván: nem az egyes, károsnak titulált élelmiszerekkel van a fő baj, minden olyan élelmiszer káros az egészségre, amelynek fogyasztását túlzásba visszük - ráadásul a szigorítás az élelmiszeripar szétverését jelentené. Nálunk egyelőre kevesen tudnak a fast-food adó tervéről.

- Ez a kilencven forintos szendvics megy a legjobban -  mutat fel egy bugyrot Tatai Miklós, az egyik fehérvári szakközépiskola büféjének vezetője. Több évtizedes rálátása van a témára, mivel édesanyja már a hetvenes évektől vezette ugyanezt az egységet. Akkor többfajta friss sütemény is árultak, most gyakorlatilag annyira le van szabályozva a terület, hogy alig van iparilag csomagolatlan árujuk. A diákok különben is igen árérzékenyek, mondja Miklós hozzátéve: ez természetes is, hiszen önálló keresettel nem rendelkező, jobbára a zsebpénzükből vásároló fiatalok.

- Nem tartom átgondoltnak a tervezetet  - mondja.  - Először is ne engedjék, hogy a büfében árusítható dolgok tele legyenek adalékanyagokkal, színezékekkel, itt kellene kezdeni a változtatást, nem az adóztatással! Mert amíg csak ilyesmit árulhatunk, addig nem lesz változás.

  Egy, két évvel ezelőtti kezdeményezés nyomán az iskolai büfék árultak gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárut, magvakat is, de az akció mára lényegében megbukott, elsősorban az egészséges termékek magasabb ára miatt. A diákok ma is az olcsó szendvicseket és szénsavas üdítőket fogyasztják legszívesebben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!