Mit viseljen az idei bálon? A divatot lehet egyéniséggel kombinálni

Január, február a bálok szezonja. Talán nem véletlen, hogy az év leghidegebb, legszürkébb napjaira időzítették őseink a mulatozásokat. Egyre gyakoribbak a szakmai-, nemzetiségi bálok, a jótékonysági-, adománygyűjtő estek. A bálok néhány helyen nemes célokat szolgálnak, másutt pedig a társasági élet kiemelkedő eseményének számítanak. Ezért aztán minden bálozó igyekszik megfelelni az elvárásoknak viselkedésében, öltözködésében.

Miskei Anita

A báli divat évről évre változik -  mesélte Németh Karola varrónő. Elárulta, idén a föld színek mellett a fémes színek a legnépszerűbbek. Persze a piros és a fekete örök színei az alkalmi viseletnek.

- A fekete, a barna és a bézs mellett idén hódít a bronz, az arany és az ezüst is. Persze a tűzpiros és a bordó is népszerű viselet. A báli ruháknál a trendek meghatározóak ugyan, mégis fontos a bálozó egyénisége. Előfordul, hogy valaki gondolatban már megtervezi álmai ruháját,  majd felkeres egy méretes szabót, s kiderül, nem valósítható meg az alkalmi viselet, esetleg előnytelen volna számára. Éppen ezért az elmúlt években magam is belefogtam a tervezésbe a ruhák kivitelezése mellett. Érdemes együtt gondolkodni a ruha viselőjével, így egyénisége éppúgy beleszövődhet a ruhába, mint a napi divat - mesélte a szakértő. Hozzátette, az elmúlt években egyre kevesebben varrattak, varratnak ruhát, alkalmi öltözetet. Tíz évvel ezelőtt sokkal többen fordítottak erre figyelmet. Napjainkban az olcsón elérhető tömegcikkeket választják a vásárlók, így az átalakítások kerültek a szalonok fő profiljába.

- Az interneten, s az olasz szaklapokból tájékozódom, hozzánk legközelebb az elegáns olasz divat áll, ezt szeretik a magyar nők is. Persze, hogy elkészüljön a megálmodott ruha, legalább két hét kell. A viselőjétől, igényeitől is függ, s attól is, mennyire lesz díszített a ruha. A báli mellett esküvői ruhákat, menyecske ruhákat és szalagavatón viselhető alkalmiakat is készítünk. Úgy hiszem, fontos, hogy olyan darabokat tervezzünk és varrjunk, melyek nem csak egyszeri viseletül szolgálnak. Praktikusak például a két részes - fűzős felsőből és uszályos szoknyából álló - darabok. Így ugyanis más alkalmakkor akár külön-külön is viselhetők - mondta Németh Karola. Megjegyezte, az édesanyja arra tanította, hogy soha semmit ne dobjon ki. A szakmában is ez a mottója. Elárulta, némi átalakítással, egy új színnel, díszítéssel a régiből is újat, divatosabbak varázsolhatunk.

 Hasonlóan vélekedett Varga Csilla. A fiatal divattervező a megdöbbentő, figyelemfelkeltő darabokat kedveli. Merészen kombinálja a színeket, persze figyeli a trendeket is. Elárulta, a legtöbb hölgy a feketét választja. Bár az utóbbi időben a nők  körében már-már követendő  példává vált trendi  new york-i nő, Carrie Bradshow, arra sarkall bennünket, öltözzünk merészebben.

- A fekete persze alap, de erre már "építkezhetünk", választhatunk  vadabb színű kiegészítőket is. A nálam megforduló barátnők, ismerősök, vendégek egyre gyakrabban kérdezik, hogy például egy királykék alkalmi ruhában megjelenhetnek-e egy bálban, színházban - mondta a divattervező.

A székesfehérvári ruhakölcsönzőkben nem csak az esküvői- és koszorúslány ruhákat, hanem a bálokra, különleges alkalmakra választható kis- és nagyestélyit is megtalálhatjuk. A színek között bőséggel válogathatunk, mert már a koszorúslány ruhák sem csak rózsaszínűek. A legtöbb helyen elmondák, népszerűek a bordó, valamint a mélykék és az olajzöld színű darabok is. Hozzátették, a fiatalok merészebbek, akár pinket is választanak, az idősebb korosztály a visszafogott eleganciát választja, körükben uralkodóbbak a sötétebb árnyalatok.

 

Már megkezdődött a farsangi, báli szezon. A megyében is több helyen hirdették meg a hideg téli napok egyik legjelentősebb társadalmi eseményét, a bált. Székesfehérváron a jövő héten lesz pótszilveszteri bál, s a vállalkozókat is estélyre invitálják. Előbbit a Hotel Magyar Királyban, utóbbit a Novotel Hotelben rendezik meg, szervezője pedig a Fejér Megyei kereskedelmi és Iparkamara. 
Első bálozók

A XIX. század második felében és a XX. század elején a társasági élet eseményeit íratlan szabályok határozták meg. A különböző alkalmakkor viselendő öltözéket is az etikett írta elő. A báli ruhák esetében igen fontos volt azt követni. Mély kivágású estélyiben kizárólag férjezett nőknek illett megjelenni.  Aki megszegte az íratlan szabályokat, a társaság bizony kiközösítette. Hiszen megkülönböztették az erkölcsös úrihölgyeket és az úgynevezett félvilági nőket, akik kicsapongó életformájukkal, feltűnő öltözködésükkel hívták fel magukra a figyelmet. Nem ők voltak az igazi első bálozók, ahogy a mai celebek sem, akik  gyakran mellnagyobbításon átesve, feltuningolt szájjal éppen ezeket az alkalmakat választják megújult külsejük bemutatására, mely visszafogottságtól, jóízléstől távol áll.

Miskei Anita jegyzete

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!