Milliók partfalgondokra - van, ahová nem jut

DH - Az idei év jelentős esőzései nem csak árvizeket és belvizeket okoztak, de hatásukra több településen a löszpadok megcsúsztak az alattuk lévő agyagrétegen.

Tribolt Lajos

A Dunát Szerbia közepéig elkísérő löszfennsíkok közül néhány a megyében található. Négy település épült magas löszpartra: Ercsi, Kulcs,  Rácalmás és Dunaújváros.  Ez utóbbiban a hatvanas években volt jelentős partfalcsúszás, utána a város melletti partfalat lépcsősre alakították, a lösz alól a vizet folyamatosan kivezetik, a vízszintet figyelik. E munkákra külön önkormányzati céget hoztak létre. A városnál nincs is gond. Ahol most talajmozgásokat észleltek, az a szigeti bejárótól északra található Táborállás. Itt sokáig csak üdülők voltak, ám az elmúlt években egy sor családi ház is felépült.
Ercsiben  korábban voltak gondok, ezekről beszámoltunk. Az elvégzett talaj-megerősítési munkáknak köszönhetően most nem észleltek komolyabb mozgást. Ám van még a folyóparton olyan szakasz, ahol szükség van erősítésekre. Egy 140 méteres szakaszra nyertek közel 300 milliót, a saját forrásokkal kiegészítve így mintegy 350 millió forint áll rendelkezésre.  Ebből a part stabilizálását kell megoldani, valamint a partközeli közterületek csapadékvíz elvezetését és egy utca szilárdburkolását.  A múlt héten  a város önkormányzata döntött a tervezésre kiírt közbeszerzésről és jövőre az építkezés is elkezdődhet. Rácalmáson is végeztek már korábban talajstabilizációs munkákat, most újból 300 milliónál nagyobb összeg áll rendelkezésre a védművek kiépítésének folytatására.
A dunaújvárosi Táborálláson az önkormányzat fúrásokat végeztet, hogy kiderüljön, hol mekkora a talajvíz. Ez alapján lehet majd dönteni, hova fúrják be a folyó felől azokat a csöveket, amelyeken a löszből, illetve a lösz és az alatta húzódó agyagréteg közül kivezethetik a vizet.
A legrosszabb helyzetben Kulcs van. Nemcsak azért, mert az egyetlen e települések közül, ahol nincs szennyvízcsatorna, hanem a vis maior keretre sem jogosultak.  Laptársunk, a Dunaújvárosi  Hírlap értésülései szerint a Belügyminisztérium szakértői bizottsága azért utasította el a kulcsiak kérelmét, mivel a veszély főleg üdülőket érint, csupán két lakóház van  veszélyben, és a csúszás közintézményeket nem érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!