Alkoholszintmérő automata, diszkóbalesetek megelőzésére

DH - Beújítottak a Pest megyei rendőrök, akik elsőként egy érdi diszkóban szereltek föl alkoholszintmérő automatát, amellyel a diszkóbaleseteket szeretnék megelőzni. A géppel önellenőrzés végezhető.

MTI

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Beluzsárné Belicza Andrea hétfőn elmondta, hogy az elmúlt hétvége egyik éjszakáján nem ellenőrzési, hanem felvilágosítási céllal látogattak el egy érdi diszkóba a rendőrök. Az ittas és bódult vezetés elleni kampány keretében először levetítettek egy baleset-megelőzési témájú kisfilmet, majd bemutattak egy olyan alkoholszintmérő automatát, amelyet elsőként ott szereltek fel. 
Mint a szóvivő kifejtette, a készülék 100 forint bedobása után kiad egy steril szívószálat, amelybe bele kell fújni. Az automata a kifújt levegőből állapítja meg a szervezetben lévő alkoholszintet. A leolvasott adat alapján könnyen eldönthető, hogy a zéró toleranciát figyelembe véve nyugodtan volán mögé ülhet-e a mérést elvégző ember. 
Hozzátette, hogy szándékaik szerint még az idén több hasonló automatát helyeznek el Pest megye leglátogatottabb szórakozóhelyein, a tulajdonosok beleegyezésével. 
Beluzsárné Belicza Andrea kitért arra: az úgynevezett diszkóbalesetek esetében a rutintalanság és az aránytalan kockázatvállalás mellett a balesetveszélyt a vezetésre hátrányosan ható szerek fogyasztása is nagy mértékben fokozza. Még mindig sok a beidegződés és a tévhit, miszerint "egy pohár nem számít", miközben a legtöbb fiatal azt sem tudja, hogy egy bizonyos mennyiségű alkohol mennyi idő után ürül ki a szervezetből (egy átlagos súlyú férfinak egy korsó sör, egy deciliter bor vagy például fél deciliter pálinka elfogyasztása után 3 órányi várakozási idő ajánlott). 
Pest megyében a nyári időszakban - különösen a hétvégén - történt, ittasan elkövetett közlekedési balesetek csaknem fele diszkóbaleset. Az idén eddig 1 halálos, 4 súlyos és 19 könnyű kimenetelű ilyen balesetet okoztak 16 és 24 év közötti fiatalok - közölte Beluzsárné Belicza Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!