Célpontban a hétvégi házak: Több ezer védtelen lak és telek

Dunaújváros - A tél elmúltával sokan csak most szembesülnek azzal, hogy hétvégi házukat feltörték. A kérdés, mit tegyünk, van-e esély a tettes megtalálására.

Szigeti Sándor

 

Dunaújváros környékén Kisapostagtól egészen az Adony felett található Cikolai-tavakig vannak  hétvégi házas övezetek. Mintegy tizenötezer  víkendházról van összesen szó, amelyek tulajdonosai a fagyos hónapok után most térnek vissza a birtokra. És bizony nem egy esetben ekkor szembesülnek vele, hogy az ajtót benyomták, az ablaküveget betörték, s ami mozdítható volt, azt  elvitték az ismeretlen látogatók.

- A tulajdonosok októbertől február végéig gyakorlatilag nem látogatják ezeket a helyeket. Szomszédság nincs, mozgás is alig, és nem egy esetben hiányzik a közvilágítás. Ideális terep a betörők számára - vélekedik Schrick István. Rácalmás polgármestere hangsúlyozta: hiába van jól működő polgárőrségük és jó körzeti megbízottjuk, ők is tehetetlenek a jelenséggel szemben. 

 Az elmúlt években lefüleltek már a rendőrök egy komoly bandát, melynek tagjai sorozatban követtek el betöréseket az üdülőterületen. A gond csak az, hogy a tettesek újratermelődnek. Volt olyan külföldi ingatlantulajdonos, akinek négy vagy öt alkalommal törték fel a Duna-parti házát. Hiába van biztosítása, megelégelte a dolgot, és azt mondta, inkább eladja az ingatlant  jellemezte a helyzetet Schrick István, aki szerint  évente több tucat ilyen jellegű betörést követnek el.

Kulcson sem jobb a helyzet. A település közigazgatási területén háromezer zártkert és hobbitelek található, Adony határától egészen a hatos számú főútig.

- Már a tulajdonosok értesítése is nehéz. Legtöbbször csak egy helyrajzi szám, esetleg egy cím áll a hatóságok rendelkezésére. Az érintett  elérhetőségét úgy kell kinyomozni, hiszen általában nem hagynak kint telefonszámot - mondja Kiss Csaba.

Kulcs polgármestere hozzátette: az utóbbi években a polgárőrség és a két faluőr munkájának is köszönhetően mintha csökkent volna a hétvégi házas betörések száma, ám Kiss Csaba szerint ezek a bűncselekmények sohasem számolhatók fel teljesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!