Termékbemutatók: Drága áron silány árut - a blöff nagymestereitől

Dunaújváros - Termékbemutatók, utazással egybekötött árubemutatók - az esetek többségében sajnos átverés áldozatai lesznek a jóhiszemű vásárlók.

Szabó Betty

- Főként  a jóhiszemű időseket tévesztik meg a termékbemutatókon - mondta el dr. Somogyi  István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-Dunántúli Regionális Felügyelőségének igazgatója, akit egy konkrét eset apropóján kerestünk meg, de sok általános tapasztalatot is megosztott velünk.

Tavaly húsz ellenőrzést végeztek árubemutatókon. Az esetek háromnegyedénél találkoztak visszásságokkal.

Ezeken a bemutatókon a szokatlanul előzékeny előadók  a pszichológiai trükkök egész tárházát vonultatják fel, hogy meggyőzzék a jelenlévőket, a termék, amit árulnak már-már nélkülözhetetlen számukra. Főként egészségügyi termékekről (masszázsfotel, matrac, más esetekben főzőedény) van szó.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlathoz tartozik, hogy az esetek nagy részében nem tájékoztatják a vásárlókat az elállási jogról. Somogyi István szerint több esetben a megkötött szerződések is kifogásolhatóak.

Az erőszakos viselkedés sem elfogadható ez is a tisztességtelen kereskedelmi magatartás része.  Csakúgy, mint az, ha hamis tájékoztatást adnak az igencsak drága áruról.

A vizsgált húszból  tizenhat esetben bírságot szabtak ki, összesen 1 millió 765 ezer forint értékben. Ez is mutatja a bemutatókon elkövetett szabályszegések gyakoriságát - tette hozzá Somogyi István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!