Törni kell a jeget

<strong>Dunaújváros</strong> - Folyamatosan törik a jeget az öbölben, hogy a dunaújvárosi kikötő működése zavartalan legyen. A folyó felső szakaszán Regensburgig járnak a teherhajók, itthon egyelőre még közepes a jégzajlás.

Szigeti Sándor



A Duna alsó szakasza felől egyelőre folyamatosan érkezik a szén és a vasérc, zárlatot még nem rendeltek el a folyón. A dunaújvárosi Kikötő Kft.  azonban a folyó felső szakaszára is szállít árut Fotó: Lázár Zsolt



A hetek óta tartó kemény mínuszok már éreztetik  hatásukat a vízi teherszállításban is. Bár a dunaújvárosi kikötő működése zavartalan, az elmúlt hét óta  éjjel-nappal, huszonnégy órában törik a jeget az öbölben, így téve szabaddá a hajózó csatornát és a lekötőhelyeket:

A Duna alsó szakasza felől folyamatosan érkezik a szén és a vasérc. A felső szakaszon Bécsbe és a szintén ausztriai Krems városába lesz a napokban szállításunk. Ez nem okoz problémát, a németországi Regensburg fölött viszont szünetel a hajózás - nyilatkozta lapunknak  Szabó Gyula.  A dunaújvárosi kikötő igazgatója hozzátette: a Dunán jelenleg közepes a jégzajlás, a vízszint pedig alacsony: Dunaújvárosnál hétfőn mínusz húsz centiméter volt. Az alacsony vízállás miatt az uszályokat nem lehet teljesen megrakodni. 

Mivel kevés a víz a mederben, az uszályok csak hetvenöt-nyolcvan százalékos terheléssel tudnak biztonságosan közlekedni a folyón. Ha egy hajó mégis fennakadna, akkor egy mozgó vízidaru és egy üres uszály segítségével tudnák kiszabadítani: addig pakolnák át az árut az üres uszályba, amíg a terhelt folytatni nem tudja az útját.

A szakemberek a következő napokban tovább erősödő jégzajlással, és a part menti jegesedés intenzívvé válásával számolnak. Azt a vízügyi hatóság dönti el, hogy a jégzajlás miatt felfüggeszti-e a hajózást a folyó magyarországi szakaszán. A zárlat   legalábbis egyelőre  nincs napirenden.

A helyi kikötőben most  tíz bárka horgonyoz, amiket a lekötési helyükről a lehető leghamarabb a rakodási helyre visznek, hogy minél előbb végezzenek a kirakodással. A kikötő rendben üzemel, munka azonban akad bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!