A Hankook bevételei nőttek: és a költségei is

Dunaújváros - A világ hetedik számú gumiabroncs-gyártója, a dél-koreai Hankook Tire hétfőn 89,8 milliárd vonos (88 millió dollár) adózott eredményt jelentett a második negyedévről.

Tihanyi Szilvia

Az elmúlt  év  második negyedévében 92  millió vonos eredményt ért  el a  cég, így a 2008-as esztendő első  félévében  elért  eredménnyel, ami 2,4  százalékkal  alacsonyabb az elmúlt  félévinél,  nem  igazán elégedettek. A helyzet viszont  az  idén már  javult ahhoz képest, hogy az  első negyedévben az adózott eredmény 16,2  százalékkal maradt el az egy évvel azelőttitől.  

A forgalmuk viszont  27,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az ultra nagy teljesítményű abroncsok forgalma egy év alatt 67  százalékkal bővült,  és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat globális  árbevétele nőhetett a tavalyi második negyedhez képest, és az idei  első negyedhez képest is 11,5 százalékkal.


Az iparág számára egyre nagyobb kihívást jelent az  alapanyagárak éves szinten 24,3 százalékos emelkedése,  a  természetes gumi például 40,5 százalékkal drágább, mint egy évvel  ezelőtt. Mivel a gumiabroncs-gyártás költségeinek több mint felét az  alapanyagok adják, minden gumiabroncs-gyártó áremelésre kényszerül,  írták a Hankook időközi beszámolójában. A forgalmat nem befolyásolta negatívan a második negyedévben  bejelentett áremelés.


Bővíteni akarja rácalmási üzemét a Hankook Tire Magyarország  Kft. A tervek szerint a dél-koreai cég 40 százalékkal növelné saját  területén belül  már meglevő üzemének területét, és a bővítés  eredményeként 2010-re a napi 15 ezerről 30 ezerre nőne a cég  abroncsgyártó kapacitása. Az üzembővítés  létszámnövekedéssel is járna: 1200 helyett 1500  dolgozó foglalkoztatását tervezi a gumiabroncsgyár.      Arról, hogy a bővítés mennyibe kerülne, a cég nem adott  tájékoztatást. Korábban azt mondták, hogy a már működő üzem   alapkőletételétől 2010-ig 500 millió eurót költenek.

Címkék#Hankook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!