Bulivan

2011.05.26. 13:49

A magyar közönségétől is elbúcsúzik a Scorpions

Pályafutása lezárására készül a világ egyik legismertebb hard-rock zenekara, a Scorpions. A német formáció már megkezdte azt a több évet felölelő monstre világ körüli turnét, amely a tagok elmondása szerint az utolsó lesz a csapat történetében.

Gyuricza Ferenc

A Scorpions tagjai a tavaly márciusban kiadott Sting In The Tail című album megjelenése kapcsán beszéltek először arról, hogy lezárják a zenekar történetét, a búcsúturné után feloszlanak. Mindez azért hatott meglepetésként a rockzenét kedvelő közönségre, mert a német formáció 2007-es nagylemeze, a Humanity Hour I. című nagylemeze közel olyan fogadtatásban részesült, mint klasszikus a kiadványaik. A csapat tagjai azonban komolyan gondolták a visszavonulást, s Get Your Sting And Blackout World Tour elnevezéssel valóban egy monstre koncertsorozatba fogtak. Ennek lesz egyik állomása a magyar főváros, a Papp László Budapest Sportarénában 2011. június 6-án állnak ki a közönség elé.

- Egyszerűen mindent elértünk, amiről csak álmodtunk, sőt, még annál is többet - indokolta a búcsúzást Rudolf Schenker gitáros. - A koncertjeink és a lemezeink még mindig nagy sikerek világszerte. Úgy döntöttünk, hogy a csúcson hagyjuk abba, így méltósággal és még hitelesen fejezhetjük be pályafutásunkat közel 65 évesen is.

A Scorpions többször is járt már hazánkban, legutóbb 2009. április 21-én léptek fel a budapesti Syma Csarnokban. Az akkori koncerten a brazil André Matos és zenekara melegítette be a közönséget, vendégként pedig az Omega tagjai, Kóbor János énekes és Molnár György gitáros működtek közre a rendezvényen.

A Scorpions-t 1965-ben alapította Rudolf Schenker gitáros, aki a mai napig tagja, s vezetője is a német formációnak. A 4 és fél évtizedes pályafutásuk alatt számos tagcserét éltek meg, a legsikeresebb időszakuk a nyolcvanas évekhez kötődik, amikor igazi szupersztár státuszt értek el. Ekkor Rudolf Schenker, valamint Klaus Meine énekes mellett Matthias Jabs gitáros, Francis Buchholz basszusgitáros és Herman Rarebell dobos volt még tagja a csapatnak. Ebben az összeállításban készültek a legkiemelkedőbbnek tartott albumaik, a Blackout és a Love At First Sting című stúdiólemezek, illetve a koncerten rögzített World Wide Live is. Az említett kiadványokon olyan slágerek kaptak helyet, mint a Blackout, a Still Loving You és a Rock You Like A Hurricane. A legismertebb felvételük mégsem ezek közül való, az oroszországi változások ihlette Wind Of Change sokkal híresebb lett, mint az említettek.

A Scorpions számos tekintetben rekordot döntött. Lemezeik több, mint 100 millió példányban keltek el, ezt egyetlen német rockzenekar sem tudta túlszárnyalni. A Scorpions a kezdeti időszakban még pszichedelikus hatású zenével próbálkozott - az 1972-ben megjelent bemutatkozó albumukon, a Lonesome Crow című nagylemezen ez még érezhető is -, ám később a heavy metal és a hard-rock felé nyitottak, s ezzel többek között azt is elérték, hogy a KISS előtt léphessenek fel. Röviddel később egy botrány miatt figyeltek fel rájuk, az 1976-os Virgin Killer című album borítóján ugyanis egy repedezett üvegtábla mögött elhelyezkedő meztelen kislány fotója volt látható, ami ellen számos országban tiltakoztak, emiatt a borítót meg is változtatták.

A zenekar az 1979-es Lovedrive című nagylemez utón léphetett fel először az Amerikai Egyesült Államokban, s rögtön a World Series Of Rock elnevezésű nagyszabású fesztiválon, majd Teg Nugent és az AC/DC előzenekaraként turnéztak a tengerentúlon. Néhány évvel később már főzenekarként tértek vissza, a Blackout című album bemutató turnéján az Iron Maiden, a Love At First Sting nagylemezhez kapcsolódó koncertsorozaton pedig a Bon Jovi és a Def Leppard játszott előttük. 1984-ben a Scorpions első és máig egyetlen német rockegyüttesként három egymást követő este fellépett a zsúfolásig megtelt New York-i Madison Square Garden-ben, a rá következő esztendőben pedig a Rock In Rio elnevezésű brazíliai fesztiválon egyszerre 470 ezer néző látta őket.

A német zenekar Amerika után Európa keleti felét is meghódította. A Uriah Heep után ők voltak a második nyugat-európai hard-rock zenekar, amely a Szovjetunióban turnézhatott, 1989-ben pedig ők voltak az egyik főzenekara a Moscow Music Peace Festival elnevezésű rendezvénynek, amelyen rajtuk kívül Ozzy Osbourne, a Mötley Crüe, a Bon Jovi, a Skid Row és az orosz Gorkij Park léphetett fel. Két évvel később - néhány nappal a szovjet birodalom összeomlása előtt - a demokratikus folyamatok elindításában oroszlánszerepet vállalt főtitkár, Mihail Gorbacsov meghívására a Kremlben vendégeskedtek. Ennek a nyitásnak köszönhető a már említett Wind Of Change című daluk.

A Scorpions első magyarországi koncertjére - megelőzte a szovjetunióbeli szereplést - 1986-ban került sor, majd 1990-ben, 1993-ban és 1994-ben is jártak nálunk, utóbbi alkalommal nem teljes létszámban, az Omega vendégeként csak Klaus Meine és Rudolf Schenker érkezett Budapestre.

A kilencvenes években a Scorpions iránti érdeklődés lanyhult, ez köszönhető a tagcseréknek, de a grunge hullámának is. Változó sikerű nagylemezeket adtak ki, keveset koncerteztek, de ennek időszaknak egy fontos magyar vonatkozású eseménye is van, 1995-ben egy afrikai ország, Ruanda megsegítésére White Dove címmel adtak elő egy dalt, amely voltaképpen az Omega Gyöngyhajú lányának a feldolgozása volt.

A Scorpions együttesben Rudolf Schenker, Klaus Meine és Matthias Jabs mellett a dobos James Kottak és a basszusgitáros Pawel Maciwoda található. Ez a felállás adott koncertet 2009 áprilisában Budapesten, s ugyanez a formáció tér vissza most a magyar fővárosba.

A Scorpions a már zajló búcsúturné mellett egyéb terveket is dédelget, így várhatóan még 2011-ben megjelenik a World Wide Live című DVD, ami nemcsak a korábbi hanglemez képi változatát tartalmazza, hanem számos extrát is. Emellett a búcsúturné néhány állomását is rögzítik, így annak kiadása szintén várható. Rudolf Schenker egy korábbi interjúban arról is beszélt, hogy szólóalbumot kíván készíteni, de annak lehetőségét sem vetette el, hogy szintén gitáros testvérével, a Scorpions-ban ugyancsak megfordult Michael Schenker-rel vegyen fel közös nagylemezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!