Borászat

2015.04.15. 17:35

Borversenyt rendezett a Sárszentmiklósi Borbarát Kör

Tizenhetedik alkalommal mérték össze boraikat szombaton a Sárszentmiklósi Borbarát Kör és meghívott vendégeik a Klubházban.

Gál Sándor

Mint Szilveszter János, a borbarátok vezetője elmondta, az idei borversenyre - bizonyára az elmúlt évi nem igazán jó termés következtében mindössze ötven nevezés érkezett.

Elhozták boraikat a Lepsény-Mezőszentgyörgyi és a Kálozi Borbarát kör tagjai is. A borok zsűrizését Herczeg Gyöngyinek, az Észak-Tolnai Hegyközség hegybírójának elnökletével 2x3 fős bizottságok végezték. A bírálatok ideje alatt az érdeklődők Márkovics Lajos és Szuper György pincéjét kereshették fel és élvezhették a gazdák szíves vendéglátását és a végre igazán szép tavaszi időt.

A zsűri elnöke a bírálatok végeztével összegzésképpen elmondta, a kóstolt borok többsége jellemző volt a tavalyi évjáratra, érződött a korán szüretelt zöld íz, keserű utóízzel, a nem mindig sikeres savpótlás, a maradékcukor, ami a nem tökéletes erjedés sajátossága. Felhívta a figyelmet a tárolási hibákra, ami főleg a vidékre jellemző kis pincékben fordul elő, amikor is a borhoz nem illő anyagokat például zöldségféléket tárolnak a pincében, ami befolyásolja a bor illatát. A kevés termés sajátossága, hogy sok hordó maradt darabban , ami oxidációhoz vezet. Óva intett a túlzott kénezéstől. A borversenyen mutatta be a Pincemagazin -t, a hegyközség most induló színes kiadványát, amit terveik szerint évente háromszor jelentetnek meg.

Az eredményhirdetés előtt közös ebéddel koronázták meg a rendezvényt. Az eredmények ismertetésére, az oklevelek és kupák átadására a közös ebéd elfogyasztását követően került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!