Belföld

2009.09.07. 16:56

Szili az osztrákoknál lobbizott a szlovák nyelvtörvény ellen

DH - Nem megkerülhető, hogy Magyarország európai szinten is szóvá tegye a szlovák nyelvtörvény módosítását - nyilatkozta Szili Katalin hétfőn Kismartonban (Eisenstadt).

duol.hu

Az Országgyűlés elnöke azután nyilatkozott a sajtónak, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott Barbara Prammerrel, az osztrák nemzetgyűlés elnökével.
Szili Katalin elmondta: a kétoldalú témák áttekintése mellett átadott egy tájékoztató anyagot Barbara Prammernek a szlovák nyelvtörvény módosításáról.
A magyar házelnök örömének adott hangot, hogy - mint mondta - az Európai Bizottságban, az Európai Parlamentben és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnökében is partnert talált arra, hogy európai szinten is foglalkozzanak a nyelvtörvény kérdésével. Nem abban, hogy hogyan lehet két ország közötti vitát eldönteni, hanem abban, hogy az európai értékek veszélybe kerülésének kérdésében nyilvánuljanak meg - tette hozzá. "Egy diszkriminatív lépéssel gyakorlatilag európai értékek kerültek veszélybe" - hangsúlyozta
Az Országgyűlés elnöke hétfőn délelőtt Párizsban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnökét tájékoztatta a nyelvtörvény nyomán kialakult helyzetről, a pozsonyi lépésekkel kapcsolatos magyar álláspontról. Szili Katalin az elmúlt héten Brüsszelben és Hágában folytatott négypárti parlamenti delegáció élén megbeszéléseket a szeptember elsején hatályba lépett szlovák nyelvtörvény nyomán kialakult helyzetről. A belga fővárosban az Európai Parlament (EP) elnökével, az EP néppárti, a szocialista, illetve a liberális frakcióvezetőjével, majd pedig az Európai Bizottság szabadságjogi és igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökével találkoztak. Hágában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek fogadta az Országgyűlés küldöttségét.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!