Belföld

2009.08.02. 06:11

Orosz szoprán és orosz tenor nyerte Plácido Domingo Operalia énekversenyét

Budapest - Orosz énekesek nyerték el az első díjat szombat este Budapesten a világhírű tenorista, Plácido Domingo által elindított Operalia Nemzetközi Énekversenyen.

MTI

Az idén 17. alkalommal megrendezett Operalia döntőjét a Magyar Állami Operaházban tartották. A női kategóriában Julia Novikova koloratúrszoprán, a férfiban Alekszej Kudrija kapta a nemzetközi zsűritől az első díjat.
    
A múlt heti pécsi elő- és középdöntőn bemutatkozott 48 aspiránsból 15-en maradtak a döntőre az opera és a zarzuela kategóriában. 

A zarzuela díjat az Egyesült Államokból érkezett Angel Blue és a görög Dimitrios Flemotomos kapta. Különdíjat nyert e könnyedebb, népszerű zenés színházi műfajban a lengyel Arnold Rutkowski
    
A francia, olasz és orosz operaáriákat megszólaltató versenyzők közül női kategóriában Julia Novikova koloratúrszoprán, a férfiban Alekszej Kudrija kapta a nemzetközi zsűritől az első díjat. 
    
Második díjas lett az opera kategóriában Angel Blue amerikai szoprán, a férfiak második díját megosztották Dimitrios Flemotomos tenor és Jordan Bisch amerikai basszus között. A görög énekes a verseny fő támogatójának különdíját is megkapta, mint a verseny hangja. 
    
A nők harmadik díját is megosztották a spanyol Auxiliadora Toledano és az ausztrál Anita Watson szoprán között. A férfiak harmadik díját Wenwei Zhang kínai basszus kapta.
    
A Magyar Állami Operaház díjat ajánlott Alekszej Kudrijának, meghívják egy jelentős szerep éneklésére. Auxiliadora Toledano a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége lesz, mint a főváros különdíjasa. 

Pécs város különdíját a litván basszbariton, Kostas Smorigingas vehette át, ő a verseny döntőjében Domingo vezényletével közreműködő pécsi Pannon Filharmonikusokkal is fellép.
    
Plácido Domingo és a verseny díjazottjai augusztus 8-án a pécsi Dóm téren adnak koncertet, Domingo meghívta erre az eseményre a verseny legfiatalabb indulóját, a magyar Simon Brigittát.
    
A kisebb zökkenőkkel befejeződött döntőn és díjátadáson Domingo ismét kiemelte: a verseny célja, hogy megkönnyítse a fiatal tehetségek indulását. 

A nemzetközi zsűri, amely - mint rámutatott - komoly operaházak vezetőiből áll, vagy ezer előadást ajánlhatna föl e 15 ifjú énekesnek, de - mint fogalmazott - ha száz ebből realizálódik, már nyertek. 

Hozzáfűzte, reméli, hogy énekesként vagy karmesterként hamarosan visszatérhet a budapesti operaházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!