Belföld

2010.12.04. 05:50

Nyitrai Imre: a kormány kibővíti a lakásfenntartási támogatásban részesíthetők körét

A kormány 2011. szeptember 30-tól jelentősen kibővíti a lakásfenntartási támogatásban részesíthetők körét és az elérhető támogatás összegét - mondta Nyitra Imre, a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság helyettes államtitkára az MTI-nek adott interjújában. Beszélt arról is, a kormány hadat kíván üzenni a szociális területen kizárólag üzleti céllal működő, úgynevezett egyházi fenntartók jelenségének.

MTI

 A helyettes államtitkár felidézte, a Bajnai-kormány 2010 áprilisával megszüntette volna a gáz- és távhőtámogatás rendszerét. A Fidesz-KDNP kormány első körben ez év végéig meghosszabbította a támogatás rendszerét, majd a már benyújtott, az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításában pedig 2011. április 30-ig hosszabbítja meg azt - tette hozzá.
Kiemelte: ez a támogatási rendszer körülbelül 960 ezer háztartást ér el. Közölte azonban: nem éri el például azokat, akik nem gázzal és nem távhővel fűtenek. Ezért döntött úgy a kormány, hogy 2011. szeptember 30-tól jelentősen kibővíti a lakásfenntartási támogatásban részesíthetők körét és az elérhető támogatás összegét is növeli - jelentette ki.
Nyitrai Imre a részletekről szólva elmondta: aki a rászorultsági feltételeknek megfelel, annak jövő nyáron az adott önkormányzat jegyzőjéhez kell lakásfenntartási támogatási kérelemmel fordulnia, így szeptember elsejét követően a jegyző már a kibővített rendszer keretei között támogatásban tudja részesíteni azt is aki fával tüzel, azt is, aki szénnel, és azt is, aki például cseppfolyós gázzal fűt.  Igazságosabbá válik a rendszer, mely kimondottan az egyéni helyzeteket támogatja - jelentette ki.
A helyettes államtitkár beszélt arról is: az elmúlt években megszaporodott a kisegyházak által, profitszerzési céllal működtetett szociális szolgáltatások száma.
Felhívta a figyelmet arra, a hatályos törvény szerint ha valaki 100 ember aláírásával bejelenti, hogy "valamilyen fantázianév alatt" egyházat alapít, akkor ez már elegendő ahhoz, hogy automatikusan egyházi kiegészítő támogatást kapjon a szociális ágazatban. Az egyházi kiegészítő támogatásnak azonban az a lényege, hogy az egyházak, amelyek állami, önkormányzati feladatok ellátása során nem tudnak hozzájutni azokhoz a forrásokhoz, amelyekhez például egy önkormányzat, a vatikáni szerződés alapján minden évben támogatást vehessenek igénybe - fejtette ki.
A szociális államtitkárság azt javasolja - elismerve azt, hogy az egyházaknak a kiegészítő támogatásra joguk van -, hogy csak azok kaphassanak ilyen támogatást, akik a kormánnyal kiegészítő szerződést kötöttek szociális feladataik ellátására. Nyitrai Imre szerint ez a szerződés lesz a feltétele az egyházi kiegészítő támogatást igénybevételének.
 "A kormány hadat kíván üzenni az üzleti egyházak szociális tevékenységét automatikusan támogató rendszernek, ami a szocialista időkben kialakulhatott" - jelentette ki.
 Mint mondta, ha a 199 egyházi fenntartóból kiszűrik azokat, akik a tervek szerint jövő év július elsejét követően már nem tartoznak bele a körbe, akkor ez körülbelül hárommilliárd forintos alaptalan kifizetés megtakarítását jelentheti.
 Hangsúlyozta: a tárca nem az egyházalapítást kívánja szigorítani, hiszen ez nem is a feladata, hanem rendet kíván tenni ebben a kérdésben. Elmondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyházpolitikáért felelős államtitkársága a jövő évben ezzel a kérdéssel jogszabályi szinten is foglalkozik majd.
 Beszélt arról is: az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításában szerepel a szociális ágazatban felépült bürokrácia csökkentése is.
Mint mondta, a javaslat alapján könnyebben, egyszerűbben lehet bekerülni a szociális szolgáltatási rendszerbe, és kisebb lesz az ott végzett tevékenység adminisztrációja is.      
Nyitrai Imre közölte: a tárca tervei szerint 2011-től át szeretnének térni az informatikai alapú nyilvántartási rendszerre. Akár idősek otthonába, akár fogyatékos intézménybe való bekerülés ujjnyi vastag irat kitöltésével jár - hozott példát. Mint mondta, az adminisztráció csökkentése uniós program részeként valósul majd meg.
 Hangsúlyozta: a törvényjavaslatban leírtak visszaadják a szociális intézményvezetők számára a bizalmat. Egy-egy esetben azonnal dönthetnek, nem kell megfutniuk a bürokratikus köröket, nem kell bizottság elé vinni az esetet, nem kell gondozási szükségletvizsgálatot lefolytatniuk, tehát könnyebb lesz bekerülni egy szociális intézménybe - mondta.
Hozzátette azonban: ezzel együtt a javaslat megerősíti az ellenőrzést, és azt mondja, ha valaki ezzel a bizalommal visszaél, még súlyosabb büntetést kap, mivel a tervezet a korábbi szociális bírság nagyságát 200 ezer forintról 500 ezer forintra emeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!