Belföld

2011.12.16. 10:39

Már visszaéltek a lopott magyar bankkártya-adatokkal

Egy külföldi bankfüggetlen adatközpontból tulajdoníthatták el illetékteleneknek a magyar bankkártya-adatokat. A hazai bankok letiltották az érintett kártyákat, vagy vásárlási limitjeiket 0 forintra húzták le.

MTI

Pénteken még arról szóltak a hírek, hogy az egyik multinacionális üzemanyag-forgalmazó hálózatából került ki több tízezer magyarországi kártyatulajdonos adata, ám a vizsgálatok jelen állása szerint egy külföldi bankfüggetlen adatközpontból sikerült eltulajdonítani illetékteleneknek magyar bankkártya-adatokat. A MasterCard és a Visa a napi.hu  hírei szerint vizsgálatot indított, s kiderült, hogy az adatok nem a kártyacégek hálózatából kerültek ki. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik. A bankok már regisztráltak visszaélést az ellopott adatokkal.

A hazai pénzintézetek letiltották az érintett kártyákat, vagy vásárlási limitjeiket 0 forintra húzták le és többségük sms-ben, illetve telefonon értesítette az érintetteket.
Azok tehát, akik ma tudnak tranzakciókat kezdeményezni, nincsenek veszélyben. Az ügyfeleket nem érheti kár az ügyből kifolyólag, de a kártyák pótlása több napot vehet igénybe.

OLDALTÖRÉS: Adatlopás: visszaélhetnek bankkártyákkal

Adatlopás: visszaélhetnek bankkártyákkal

Adatlopás: visszaélhetnek bankkártyákkal

Adatlopás: visszaélhetnek bankkártyákkal

Bankkártyákat érintő adatlopás történt az elmúlt napokban, ez a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélésekre adhat lehetőséget - közölte a Magyar Bankszövetség csütörtökön.
A közlemény szerint a kereskedelmi bankok megtették a szükséges biztonsági lépéseket, és a legmagasabb szintű elővigyázatossággal járnak el ügyfeleik érdekében.
Azt tanácsolják, hogy amennyiben a bankkártyás fizetés során a kártyabirtokos azt tapasztalja, hogy kártyája nem működik, minden ilyen esetben azonnal forduljon a kártyát kibocsátó bank ügyfélszolgálatához.
A bankszövetség szerint feltételezhetően egy bankokon kívüli elektronikus adatfeldolgozó rendszerben történt az adatlopás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!