Belföld

2015.09.05. 05:39

Tíz kilométeres volt a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, az ország több pontjáról útra indultak a migránsok

Ausztria átengedi a Magyarországról érkező migránsokat, további határsértőket tartóztattak fel Csondrád megyében. Cikkünk folyamatosan frissül.

20:40

Vonattal folytatják útjukat a Bécs felé gyalogló migránsok

A szombat esti órákban a vasútállomások felé vette az irányt szinte valamennyi, korábban Bécs felé gyalog útnak induló migráns - derült ki az M1 aktuális csatorna több helyszíni riportjából.

A csatorna tájékoztatása szerint a Keleti pályaudvarról szombat délben gyalog útnak indulók a biatorbágyi vasútállomáson fejezték be a menetelést, ahol este 8 óráig az összesen több mint ezer migráns fele már felszállt egy nyugatra tartó szerelvényre. Az állomáson maradók többsége egy fél órával későbbi vonattal folytatta útját, az ottmaradó néhány migránst pedig várhatóan a következő két szerelvény szállítja majd el. 

Az M1 helyszíni tudósítója korábban arról számolt be, hogy az állomáson maradt menekültek feszült hangulatban várták a határ irányába tartó vonatokat. A peronon tartózkodókat rendőrsorfal védték a más irányba tartó szerelvényektől.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


A Keleti pályaudvarról később elindult néhány száz, majd később szintén mintegy ezer fősre bővült csoport a Déli pályaudvar felé vette az irányt, ahol szintén vonatra szálltak. Az M1 tudósítójának legfrissebb tájékoztatása szerint este fél kilenckor az utolsó oda érkezett ember is felszállt egy Győr irányába tartó szerelvényre, amelyre Kelenföldön várhatóan további kétszáz migráns érkezik. Közlése alapján a MÁV három pluszvagont kapcsolt a vonathoz, amelynek utasai győri átszállással érhetik el a hegyeshalmi határátkelőt.

A reggel Bicskét elhagyó migránsok Tatabányán kapaszkodtak fel egy Hegyeshalom felé tartó szerelvényre.

A vámosszabadi befogadó állomásról ugyancsak reggel induló migránsok Károlyházán várnak a Hegyeshalom irányába haladó vonatokra. 

Hajnal óta a debreceni nyílt befogadó tábort is tömegesen hagyják el a bevándorlók, akik egész nap, több vonattal indultak Budapestre.

19:30

Migránsok megrongáltak egy menetrend szerinti buszt Röszkén

A járművet megállítani próbáló migránsok megrongáltak egy menetrend szerinti buszt Röszkén szombaton délután.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak az ügyben.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Egy a buszon utazó szemtanú az MTI-nek elmondta, a Szegedről Röszkén át Mórahalomra tartó járművet a Dugonyi úti gyűjtőpontnál próbálta megállítani néhány férfi. Egyikük keresztbe feküdt a busz elé, majd amikor az megállt, odaléptek a járműhöz, egyikük ököllel megütötte a szélvédőt. A szélvédő keresztbe végigrepedt, a járművön látható nyomok szerint az üveg tetejét egy kő is eltalálhatta. 

A rendőrség helyszíni szemlét tart az út mellé félreállított járműnél. A következő busz áthaladásakor a rendőrök az út és a várakozó migránsok között sorfalat álltak, egyikük könnygázpalackot is tartott a kezében - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

19:03

A Keleti pályaudvaron civilek segítik a migránsok jegyvásárlását

Civil aktivisták segítették szombaton a migránsok jegyvásárlását a budapesti Keleti pályaudvaron a nyugat felé, vagyis Győrbe, Sopronba és Hegyeshalomba tartó vonatokra - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A civilek a vágányok végére rögtönzött útmutatókat függesztettek ki, amelyen a vonatok indulásának időpontja mellett a célállomások és a határ közötti távolság is szerepel. Ugyanakkor rajzolt térképekkel is segítik a migránsok tájékozódását, sőt személyesen közreműködnek a jegyek megvásárlásában. A bevándorlók egyébként a nap folyamán több vonatot is megtöltöttek, a valamivel este hét óra előtt, Szombathely felé induló szerelvényre is sokan szálltak fel. 

Mint az egyik civil aktivista az MTI tudósítójának elmondta, a nyugat felé tartó vonatokon a migránsok - amennyiben rendelkeznek érvényes jeggyel - eljuthatnak az osztrák határra. Ebben kívánják segíteni őket - fűzte hozzá az aktivista.

Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlók vonulnak az M1-es M§-ás lehajtójánál. Gyalog indultak útnak Bécs felé a Magyarországon tartózkodó migránsok azt követően, hogy az éjjel Ausztria és Németország beengedte a bevándorlókat, akiket a kormány buszokkal szállított a határra. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


Péntek délutánhoz képest egyébként jelentősen csökkent a migránsok száma a Keleti pályaudvaron és környékén, a Baross téren, illetve a Baross téri metróaluljáróban, ám még így is százak várakoznak arra, hogy útnak induljanak Nyugat-Európa felé. Az aluljáróban, a Baross téren is továbbra is takarókon fekve, illetve sátrakban várakoznak az emberek, akik az elmúlt napokhoz képest láthatóan felszabadultabbak.

Jelentősen erősödött a segélyszervezetek tevékenysége a Keleti pályaudvar környékén. Élelmiszercsomagokat, ásványvizet, cipőket, ruhákat, tisztálkodási szereket, sőt meleg ételt is osztanak a migránsoknak - látta a helyszínen az MTI tudósítója.

 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Előzőleg több segélyszervezet is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy átcsoportosította kapacitásait a Keleti pályaudvarra. A Magyar Vöröskereszt azt közölte, az esős időre tekintettel takarókkal, esőkabátokkal és teával segítenek. A Magyar Református Szeretetszolgálat közleménye szerint pénteken 1000 szendvicset, több száz gyorsan fogyasztható élelmiszert, valamint ivóvizet, higiéniai szereket és pelenkát osztottak ki a Keleti pályaudvar tranzitzónájában az ott veszteglő több ezer ember között. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arról tájékoztatott: mivel a Keleti pályaudvaron ismét megjelentek a menekültek, szombat este is a helyszínre küldik - két hónapja ott minden nap megjelenő - mozgó orvosi rendelőjüket.

18:23

Megindult a forgalom az M1-es autópálya határátkelőjén

Az osztrák hatóságok szombaton 17 óra 20 perckor megnyitották az M1-es autópályán található határátkelőt - közölte Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A rendőrség honlapján azt közölte, hogy a határújranyitás után lassan halad a gépjármű forgalom a hegyeshalmi határátlépési pontnál. 

Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint egyelőre csak a személyautók indulhattak el, a tehergépjárműveknek még várakozniuk kell.

Az osztrák hatóságok az éjjel zárták le a sztrádán található határátkelőt, amelyen kizárólag a Magyarországról busszal érkező migránsokat engedték be Bécs felé.

17:06

Vona: Magyarország a magyaroké!

A Jobbik elnöke szerint egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország a magyaroké, "mindenkit becsülünk, de ide senkit nem kérünk".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszél pártja bevándorlás elleni tüntetésén a Belügyminisztérium előtt 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Vona Gábor az ellenzéki párt budapesti, a Belügyminisztérium előtt tartott szombati demonstrációján az illegális bevándorlás megállításának megoldásaként a regisztráció eltörlését és a határ lezárását jelölte meg. Azt is hangoztatta: a migrációs helyzet megoldása nemzeti ügy, katasztrófahelyzetben a nemzeti egység számít. 

A tüntetés előtt a téren többször elhaladt egy kisteherautó, amelyen Vona Gábor egy korábbi nyilatkozata volt látható: "Az iszlám az emberiség utolsó reménye".

 

15:38

A tatabányai vasútállomásra kísérik a Bicskéről indult migránsokat

A rendőrség a tatabányai vasútállomásra kíséri azt a több mint kétszáz migránst, akik reggel a bicskei befogadó állomásról indultak - közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szombat délután a Migration Aid nevű szervezet képviselőire hivatkozva.

A migránsok csoportja szombaton délután fél négykor Tatabánya Felsőgalla városrészének főútján haladt. 

Az MTI tudósítója szerint a menetben főként fiatal férfiak mennek, néhány gyerekes család mellett.

Több száz Németországba tartó illegális bevándorló az előző naphoz hasonlóan 2015. szeptember 5-én is az M1-es autópálya irányába tart a Budaörsi úton.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

14:43

Továbbra is sokan várakoznak a Keleti pályaudvaron

Továbbra is sok migráns várakozik a budapesti Keleti pályaudvaron, azután, hogy egy mintegy 500 fős csoport szombaton délben gyalog útnak indult az osztrák határ felé - tapasztalta helyszínen az MTI tudósítója.

Illegális bevándorlók alszanak a budapesti Keleti pályaudvar aluljárójában 2015. szeptember 5-én. Szombatra virradóan ismét megtelt a pályaudvar környéke Nyugat-Európába tartó migránsokkal. MTI Fotó: Somorjai Balázs

Az aluljáróban a tranzit területen közel ezer bevándorló tartózkodik, de sokan várakoznak a pályaudvar területén, a peronokon is. A pénztáraknál és az információnál is hosszan sorakoznak az emberek. A hangulat nyugodt, bár készenléti rendőrök továbbra is vannak a pályaudvaron, intézkedniük nem kellett.  

Egy óra után néhány perccel elindult a bécsi nemzetközi vonat, amely azonban a Mávinform tájékoztatása szerint csak Hegyeshalomig közlekedik. A vonaton nem túl nagy számú migráns is utazott.

13:06

Az első, Magyarországról busszal érkezett illegális bevándorlók csoportja pihen a magyar-osztrák határon, Nickelsdorfnál 2015. szeptember 5-én. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Krizsán Csaba

11:42

Továbbra is tart a torlódás az M1-es autópályán

Az M1-es autópályán, a hegyeshalmi határátlépési pontnál 11 kilométeres a forgalmi torlódás. A 172-es kilométerszelvénynél, a határátlépési pontnál a személyautók vezetői megfordulhatnak. A sofőrök Rajkán keresztül Pozsony irányába, illetve a 85-ös számú főúton, Sopronon keresztül léphetik át a határt.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a hegyeshalmi határátkelési pontnál megfordulni kizárólag a 172-es kilométerszelvénynél van lehetősége a személyautókkal közlekedőknek!

11:13

Magyar Idők - Megfenyegettek egy buszvezetőt a migránsok

A Magyar Idők értesülései szerint a migránsok megfenyegették az őket Hegyeshalomra szállító konvoj első buszának vezetőjét.

A lap szombaton, online felületén azt írta: a buszon utazók azt mondták a sofőrnek, "ha nem Hegyeshalomra viszel minket, megölünk". A sofőr a Magyar Idők kérdésére hozzátette: rendkívül feszült volt a légkör. A migránsok üzenetét egy bécsi újságíró tolmácsolta neki. 

Elmondta azt is, hogy a második fordulóra lecsillapodtak a kedélyek.

A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt indult el gyalog a Keleti pályaudvartól, és a fővárosból az M1-es autópálya felé távoztak közel 1200-an. Az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an tartottak a határ felé. A többiek pedig busszal indultak el éjjel azt követően, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: járműveket vezényelnek a pályaudvarhoz és az M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. A bevándorlási helyzet miatt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken elrendelte az operatív törzs összehívását.

 

10:58

Többen leszálltak a határ előtt veszteglő buszokból

Több migráns is leszállt a határ előtti dugóban veszteglő buszokról, és gyalog érte el az osztrák határt - számolt be az MTI helyszínen lévő tudósítója.

Az M1-es autópálya Bécs felé vezető határ előtti szakaszát a buszokról leszálló, gyalogosan érkező migránsok miatt zárta le az osztrák hatóság még hajnalban. A kialakult dugóban vesztegelt délelőtt 35-40,  migránsokat szállító autóbusz is. Egy busz utasai leszálltak és gyalog érték el a határt.

10:57

Visszafordítják a forgalmat Hegyeshalomnál

Visszafordítják a feltorlódott járműveket az M1-es autópályán Hegyeshalomnál - tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója.

Az autópálya Bécs felé vezető oldalát a határátkelő előtt hajnalban zárta le az osztrák hatóság a gyalogosan érkező migránsok miatt.

Több kilométeres sor az M1-es autópálya Bécsbe vezető irányába Hegyeshalom közelében 2015. szeptember 5-én. Az autópálya Bécs felé vezető oldalát a határátkelő előtt hajnalban zárta le az osztrák hatóság a gyalogosan érkező migránsok miatt, azután alakult ki a mintegy 11 kilométeres dugó az autópályán a határ előtt. MTI Fotó: Krizsán Csaba


Azóta mintegy 10 kilométeres dugó alakult ki az autópályán a határ előtt. A feltorlódott sorban még mintegy 30-40 migránsokat szállító busz is várakozik.

 

12:56

Több száz migráns gyalogol ismét a Hegyalja úton

Szombaton 13 órakor már a Hegyalja úton gyalogolt több száz illegális bevándorló, akik szombaton délben indultak útnak a Keleti pályaudvartól nyugat felé.

Az MTI tudósítója azt látta, hogy az emberek a járdán mennek, a közlekedést nem akadályozzák. A menet elejénél az úttesten motoros rendőrök haladnak.  

A sor elején tizenéves fiatalok gyalogolnak, és sok a kisgyerekes család is. Több család kisebb csoportokban, kissé lemaradva követi a menetet.

12:34

Folyamatosan érkeznek a határsértők Röszkénél

Kisebb csoportokban folyamatosan érkeztek a határsértők Röszkénél szombaton délelőtt, egy részük önként besétált a hangárépületnél működő idegenrendészeti előállítóhelyre - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A legtöbben a vasúti sín mentén lépték át illegálisan a magyar-szerb határt, ahol nincs határzár. Onnan a Dugonyi úton keresztül indultak el az 5-ös út és az M5-ös autópálya felé. Az érkezők között voltak, akik szóba elegyedtek az úton cirkáló vagy a benzinkutaknál várakozó embercsempészekkel, akik 600-1000 euró közötti összegért kínáltak egy budapesti fuvart.

Illegális bevándorlók gyalogolnak Röszke külterületén 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely


A határsértők között akadtak olyanok, akik gyalog indultak neki az autópályán a Budapest felé vezető mintegy 170 kilométeres útnak. Egy csoportot dél előtt röviddel a röszkei utáni következő lehajtónál, az 55-ös út csomópontjában tartóztattak föl a rendőrök.

A vasúti síneknél kialakított gyűjtőpontnál, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai látták el információkkal az érkezőket. Ide egy várandós nőhöz mentőt is kellett hívni.

 

12:43

Fidesz: a kvótarendszer álmegoldás, a legfontosabb a határok védelme

A Fidesz véleménye szerint a migránskérdés kezelése során nincs szükség az EU által tervezett kvótarendszerre, mert az csak álmegoldást jelent. A kormánypárt úgy látja, hogy jelenleg a legfontosabb feladat a határok megvédése - mondta a Fidesz EP-képviselője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

Pelczné Gáll Ildikó a kialakult helyzetért az EU elhibázott bevándorláspolitikáját okolta. Szavai szerint ez a politika oda vezetett, hogy Magyarország van kitéve a legnagyobb migrációs hullámnak. Hozzátette, hogy ehhez képest viszont Magyarország aránytalanul kevés támogatást kapott az EU-tól. 

A politikus úgy fogalmazott: a helyzetet súlyosbítja az unión belül tapasztalható zavarodottság, mert az EU felelős vezetői "kettős beszédet folytatnak", ami "rendkívül súlyos károkat okoz". Nap, mint nap kijelentik, hogy be kell tartani a schengeni és a dublini szabályokat, miközben felelőtlen módon bátorítják a migránsokat és alapvetően meggondolatlan, ahogy kezelni próbálják a helyzetet - összegzett.

Magyarország nem tud mást tenni, mint hogy felelős tagállamként minden törvényt betart, amelyet a schengeni vagy a dublini rendeletek előírnak számára - emelte ki. Hozzátette, hogy a biztonsági határzárral sem tettek mást, mint hogy Európa schengeni határát próbálták megvédeni. Eközben viszont azt tapasztalják, hogy a migránsok bátorítása miatt felütötte fejét az agresszió, az érintettek egyre kevésbé szeretnének együttműködni a hatóságokkal, nem hajlandóak regisztráltatni magukat, nem hajlandóak ujjlenyomatot adni és nem veszik igénybe azt a lehetőséget, hogy elmenjenek a táborokba - sorolta az európai parlamenti képviselő.
Az EU az egyik oldalról elvárja Magyarországtól, hogy minden szabályt betartson, de ehhez nem ad segítséget, sőt bátorítja a migránsokat - szögezte le. Egyúttal visszautasította azokat a kritikákat, amelyek szerint Magyarország nem hajlandó kivenni a részét a problémák kezeléséből.

Jelentős véleménykülönbség van abban, ahogy Magyarország és az EU vezetői megközelítik a problémát - folytatta. A helyzet viszont mindaddig nem fog megoldódni, amíg az Európai Unió vezető politikusai nem nyilvánítják ki, hogy nem lehet mindenkit befogadni - hangsúlyozta.

A kvótarendszer nem valódi, csak látszatmegoldást jelent erre a problémára - közölte véleményét. Szavai szerint nem kvótákra van szükség, hanem arra, hogy meg tudják védeni a határokat.

Németországnak óriási a felelőssége ebben a kérdésben - felelte egy kérdésre. Angela Merkel kancellár egyfelől azt mondja, hogy mindenkinek be kell tartania az uniós szabályokat, másfelől viszont azt, hogy a szíriai menekülteket be tudják fogadni - emlékeztetett. Hozzátette, később a kancellár pontosította saját magát és azt mondta, nem tudnak mindenkit befogadni.

Egy másik kérdésre leszögezte, jelenleg legfontosabb a határok védelme és amíg nem függesztik fel a schengeni rendeletet, addig az uniós jogszabályok alapján kell eljárni. Hozzátette, hogy a krízishelyzet, ami azonnali megoldást igényel, ráadásul európai uniós problémáról van szó, nem Magyarország problémájáról. Leszögezte, a brüsszeli plenáris ülésen is azt fogja képviselni, hogy előbb biztosítani kell a határok védelmét és csak utána lehet a migránsok befogadásáról dönteni.

Egy újabb felvetésre azt mondta, van reális esélye annak, hogy Ausztriából visszaküldenek Magyarországra illegális bevándorlókat.
Pelczné Gáll Ildikó egyúttal hangsúlyozta, nem lehet tartós megoldás, hogy buszokkal vitték az osztrák határra a menekülteket.

12:28

Ismét gyalog indultak útnak a menekültek a Keleti pályaudvartól

Szombaton délben ismét gyalog indult útnak a Keleti pályaudvartól nyugat felé mintegy 300-500 migráns - közölte több internetes portál helyszíni tudósítója.

Az Origo arról ír, hogy a 300 bevándorlóból álló csoport egy része az úttesten, másik részük a járdán halad a Rákóczi Úton az Astoriánál. 

Az Index ezzel egy időben 500 fősre becsüli a gyaloglókat és azt valószínűsíti, hogy ők a debreceni befogadó állomásról érkeztek, majd röviddel ezelőtt elküldhették őket a Keleti pályaudvartól.

A beszámolók szerint a vonulás egyelőre nem akadályozza az autós forgalmat. Az Origo a BKK-ra hivatkozva ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a Rákóczi út-Kossuth Lajos utca útvonalon forgalmi korlátozásokra lehet számítani.

11:23

Elindult az első nemzetközi vonat a Keletiből

Elindult az első nemzetközi vonat a Keleti pályaudvarról szombat délelőtt, nem sokkal 10 óra előtt, 22 perc késéssel - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Peiper Károly közölte: a Hungária Eurocity Pozsonyon és Prágán keresztül Berlinbe közlekedik. Arról nincs információja, hogy migránsok is felszálltak-e a szerelvényre - tette hozzá. 

Mint elmondta, a nemzetközi forgalmat a társvasutakkal egyeztetve folyamatosan állítják helyre.

A következő nemzetközi szerelvény menetrend szerint 11 óra 25 perckor indul Pozsonyon át Prágába, és várhatóan délután 1 óra után már közlekednek a vonatok Ausztriába és Németország felé is - mondta a sajtóügyeletes.

A MÁV csütörtök reggeltől nem indított közvetlen vonatjáratot Nyugat-Európába Budapestről. A vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága miatt döntött így, a nemzetközi jegyeket pedig a menetrend szerinti belföldi járatokon fogadták el.

Szombatra virradó éjjel - részben a Keleti pályaudvar elől is - mintegy 4500 migránst szállítottak el az osztrák határhoz buszokkal.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szombat reggel arról számolt be, az operatív törzs megállapította, hogy a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik a nemzetközi vonatok újraindítását a korábbi menetrend szerint.

11:13

Magyar Idők - Megfenyegettek egy buszvezetőt a migránsok

A Magyar Idők értesülései szerint a migránsok megfenyegették az őket Hegyeshalomra szállító konvoj első buszának vezetőjét.

A lap szombaton, online felületén azt írta: a buszon utazók azt mondták a sofőrnek, "ha nem Hegyeshalomra viszel minket, megölünk". A sofőr a Magyar Idők kérdésére hozzátette: rendkívül feszült volt a légkör. A migránsok üzenetét egy bécsi újságíró tolmácsolta neki.

Elmondta azt is, hogy a második fordulóra lecsillapodtak a kedélyek.

A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt indult el gyalog a Keleti pályaudvartól, és a fővárosból az M1-es autópálya felé távoztak közel 1200-an. Az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an tartottak a határ felé. A többiek pedig busszal indultak el éjjel azt követően, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: járműveket vezényelnek a pályaudvarhoz és az M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. A bevándorlási helyzet miatt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken elrendelte az operatív törzs összehívását.

10:36

Rendőrség: tíz kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalomnál

Tíz kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombaton délelőtt - közölte a rendőrség a honlapján.

A rendőrség azt javasolja, hogy a torlódás fokozódásának elkerülése érdekében a határon átlépni szándékozók Szlovákián és Sopronon keresztül kerüljenek. 

A Budapest felől érkezők térjenek át a 13-as számú főútra és Komáromon keresztül haladjanak, a Mosonmagyaróvár térségéből utazók a 150-es főútra térjenek át és lépjenek Szlovákiába.

A Sopronnál átlépni szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Csornánál és válasszák a 85-ös, majd a 84-ös számú főutat.

9:56

Debrecenből vonattal indultak útnak a migránsok

Több száz migráns indult útnak szombat hajnalban vonattal a debreceni nyílt befogadó állomásról - közölte az M1 aktuális csatorna szombaton.

A csatorna helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy csomagokkal felszerelkezett emberek hajnal óta folyamatosan hagyják el a befogadó állomást. 

A migránsok feltehetően Budapest érintésével próbálnak nyugat felé haladni, azt követően, hogy pénteken Ausztria és Németország is bejelentette, beengedik a migránsokat.

9:37

MÁV: újraindult a nemzetközi forgalom a Keleti pályaudvarnál

Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor - közölte Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Tájékoztatása alapján a vasúttársaság hangosbeszélőn magyar és angol nyelven is folyamatosan tájékoztatja az utasokat az induló és érkező járatokról.

A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy szombaton még számítani lehet kisebb fennakadásokra, késésekre a nemzetközi vonatközlekedésben.

A MÁV csütörtök reggeltől nem indított közvetlen vonatjáratot Nyugat-Európába Budapestről. A vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága miatt döntött így, a nemzetközi jegyeket pedig a menetrend szerinti belföldi járatokon fogadták el.

Szombatra virradó éjjel - részben a Keleti pályaudvar elől is - mintegy 4500 migránst szállítottak el az osztrák határhoz buszokkal. 

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szombat reggel arról számolt be, az operatív törzs megállapította, hogy a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik a nemzetközi vonatok újraindítását a korábbi menetrend szerint.

 

09:32

BM: 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz; újraindulhatnak a nemzetközi vonatok

Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal - jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel sajtótájékoztatón.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI kérdésére, hogy mi lesz a Keleti pályaudvaron ismét gyülekező migránsokkal azt válaszolta, jelenleg is ülésezik az operatív törzs, amely megállapította, a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik, hogy a korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is. Azt mondta, a Keleti pályaudvarnál mintegy 150 illegális bevándorló tartózkodik jelenleg.

Kontrát Károly ismertette: az operatív törzs pénteki döntését végrehajtották, az akció eredményesen és sikeresen lezárult: mind az M1-es autópályán vonuló illegális bevándorlókat, mind az 1-es vasútvonalat elfoglalókat, valamint a Keleti pályaudvaron várakozókat elszállították az osztrák határhoz. 

Giró-Szász András hangsúlyozta: Magyarország továbbra is a nemzetközi szerződéseknek megfelelően jár el, az operatív törzs péntek esti döntését az alapozta meg, hogy olyan helyzet állt elő, ami a közlekedés és az élet biztonságát is veszélyeztette. A magyar kormány továbbra is a schengeni kódex és dublini rendelet alapján jár el a bevándorlókkal kapcsolatban- tette hozzá. 

Kontrát Károly emlékeztetett: a parlament pénteken elfogadta a tömeges illegális bevándorlással összefüggő, 10 törvény módosításából álló törvénycsomagot. Hangsúlyozta: Magyarország a schengeni határt megvédi, a hármas intézkedéscsomaggal biztosítják a fizikai határvédelmet, az ideiglenes határzár ki fog épülni, megteremtik a jogi védelmet, illetve az élőerős védelmet is a határvadász bevetési egységekkel.  

Az államtitkár köszönetet mondott a rendőrségnek, a Volán társaságoknak, a Budapesti Közlekedési Központnak, a karitatív szervezeketnek, valamint az együttműködő osztrák hatóságoknak, akik segítettek az akcióban. 

Giró-Szász András az MTI kérdésére megerősítette, hogy a Vámosszabadi befogadóállomásról illegális bevándorlók indultak el az osztrák határ irányába. Hangsúlyozta: Vámosszabadi nyílt befogadóállomás, amelyben már regisztrált menekültek vannak, akik szabadon mozoghatnak.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője ismertette: szombatig 164 926 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, ez a szám pénteken 2181 volt. Szombaton reggel 8 óráig 416 emberrel szemben intézkedtek. Idén péntek éjfélig 913 embercsempésszel szemben intézkedtek, szombat reggel nyolc óráig további hattal szemben. 

Ismertette: az éjszaka folyamán a rendőrség 104 buszt állított ki. Hozzátette: a rendőrség továbbra sem alkalmaz erőszakot. 

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese elmondta: idén eddig 152 362 menedékjogi kérelmet regisztráltak, pénteken több mint 1700-at. A befogadóintézményekben jelenleg 3882-en tartózkodnak.

08:57

Hét kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalomnál

Hét kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombat reggel háromnegyed kilencre, miután az osztrák oldalon csak a Magyarország felől érkező migránsokat engedik át - közölte az Útinform az MTI-vel.

Tájékoztatásuk alapján az úton lévőknek érdemes legkésőbb Győrnél letérni a sztrádáról és Sopronban, vagy Kópházán átlépni a határt. 

Az M1-es autópályán ugyanis a határ előtti kocsisor folyamatosan növekszik - hangsúlyozta az Útinform, azt javasolva, csak az induljon el az M1-es autópályán, akinek az feltétlenül szükséges.

Az Útinform emellett figyelmeztetett arra is, hogy az esős idő miatt az átlagosnál több balesetre lehet számítani, ami további torlódásokat okozhat az autópálya Győr és Budapest közötti szakaszán.

08:21

Leégett egy sátor a röszkei hangárnál

Leégett egy sátor az idegenrendészeti előállítóként használt röszkei hangárépület mellett szombaton reggel - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A lángok azt követően csaptak föl, miután a tábort őrző rendőrök váltása reggel 7 óra körül megérkezett a létesítményhez. A tüzet poroltóval néhány perc alatt eloltották. 

A hangárépület mellett felállított, kordonokkal körbevett sátrakat testpáncélt viselő, sisakos, pajzzsal fölszerelt rendőrök őrzik. A táborban a korábbi napokhoz képest jóval kevesebb migránst helyeztek el, a sátrak többsége üres.

08:18

Kormányszóvivő: nem indul több busz a Keleti pályaudvarról

Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról - mondta az MTI-nek Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon. Nincs ilyen terv - fogalmazott.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem befogadó állomásokról nem szállítanak több migránst a határra - mondta. 

Péntek éjjel több mint 90 autóbusz indult el a migránsokkal Hegyeshalomra, egyharmadukat még várják - mondta. A buszokat négyesével engedik be a határra. Miután az autópálya Bécs felé vezető oldalát az osztrákok lezárták, az MTI információi szerint az M1-es autópályán már több mint 20 kilométeres dugó alakult ki a határ térségében.

09:14

Kétszáz migráns gyalog indult Bécs felé Vámosszabadiból

Kétszáz migráns gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból - közölte az M1 aktuális csatorna szombat reggel.

Tájékoztatásuk alapján a migránsok reggel 9 órakor már Győrben jártak.

Az M1 úgy tudja, a Vámosszabadiban található nyílt befogadó állomáson tartózkodók azt követően indultak útnak, hogy megtudták, Ausztria beengedi a Keleti pályaudvar elől pénteken gyalog Bécs felé indulókat. 

A csatorna korábban arról számolt be, hogy hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal.

 

07:25

Több mint 1800 határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében

Csongrád megye déli részén 1817 határsértőt - köztük 423 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve pénteken - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

Szenti Szabolcs közölte, az elfogottak közül legtöbben szíriai állampolgárnak vallották magukat.

A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt pénteken 2181 embert fogtak el a rendőrök, tizenegy gyanúsítottal szemben embercsempészet, kettő esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

06:30

A győri fővonalon hajnalban megindult a belföldi vonatforgalom

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal mindkét vágányán megindult a belföldi vonatforgalom szombat hajnalban - közölte a Mávinform az MTI-vel.

Felidézték, pénteken négy óra előtt rendőrségi intézkedés miatt Bicske és Szárliget között szünetelt a vonatforgalom mintegy háromnegyed órán át, ezért a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon jelentős késések alakultak ki. Majd rendőrségi intézkedés miatt péntek késő estétől átmenetileg mindkét vágányon leállt a forgalom Tatabánya és Szárliget között, ezért vonatpótló buszok szállították az utasokat, és tovább növekedtek a késések a fővonalon.

Illegális bevándorlókkal teli buszok indulnak a fővárosi Keleti pályaudvarról Ausztria felé 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Szombaton a reggeli órákban már kezd helyreállni a menetrend szerinti közlekedés a győri fővonalon, de esetenként előfordulhatnak 5-15 perc körüli késések. 

A Mávinform kitért arra is, hogy Budapestről Nyugat-Európába tartó közvetlen nemzetközi vonatok továbbra sem közlekednek, így a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon sem járnak még a nemzetközi járatok. Az Ausztriába tartó nemzetközi vonatok Hegyeshalomból indulnak, és oda is érkeznek - közölték.

05:56

További buszok a határon, újra megtelt a Keleti aluljárója

Szombat hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal - hangzott el az M1 aktuális csatornán szombat hajnalban.

Az emberek szállnak le a járművekről és szakadó esőben gyalogosan kelnek át a hegyeshalmi határátkelőhelyen, és tartanak a nickelsdorfi (Miklóshalma) pályaudvarra. Eddig legalább tíz busz érkezett. 

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a gyalogosok miatt lezárták az autópálya Bécs felé vezető oldalát.

Közben a Keleti pályaudvaron - ahonnan korábban nagy számban távoztak - az aluljáró ismét megtelt migránsokkal. Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínen azt mondta: az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon. 

A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra.

05:23

A kormányszóvivő az osztrák határnál tájékozódik

Kovács Zoltán kormányszóvivő a magyar-osztrák határnál tájékozódik a Magyarországot elhagyó illegális migránsok helyzetéről, sorsáról.

A kormányszóvivő szombat hajnalban Hegyeshalmon tartott sajtótájékoztatóján elmondta: folyamatosan tárgyal az osztrák hatóságokkal, hogy mi fog történni velük - tette hozzá.

Illegális bevándorlókkal teli busz a fővárosi Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Azt mondta: most itt az alkalom, hogy Ausztria megmutassa szolidaritását. Kovács Zoltán hangsúlyozta: az illegális migrációs helyzet kezelésére közös európai megoldást kell találni, és szerinte a következő napokban sikerülhet előrelépni ebben a kérdésben. 

Mint felidézte: Magyarországon, a fővárosban tarthatatlan állapotok alakultak ki a napokban. Egyre kevésbé voltak együttműködők a bevándorlók, erőszakosabbá váltak. A biztonsági kockázati helyzet felszámolása érdekében döntöttek úgy, hogy a migránsok utazására buszokat biztosítanak. Céljuk az volt, hogy az M1-es autópályát felszabadítsák és helyreálljon a nemzetközi vasúti közlekedés. A kormányszóvivő azt mondta: a magyar és az osztrák hatóságokkal együttműködve most nagyjából háromezer embert segítenek át az osztrák oldalra. 

Azt viszont továbbra sem tudni, hogy mi lesz velük. Vannak, akik tovább akarnak menni Németországba, vannak akik maradni akarnak Ausztriában, s kérdés az is, hogy mi lesz ha nem kapnak menekültstátuszt - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

 

04:11

Folyamatosan hagyják el az országot a migránsok - ÖSSZEFOGLALÓ

Az illegális migránsok első csoportja szombatra virradó éjszaka megérkezett Ausztriába Magyarországról. Werner Faymann osztrák kancellár jelezte: Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak.

A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt hagyta el gyalog a Keleti pályaudvartól, és a fővárosból az M1-es autópálya felé távoztak közel 1200-an. Az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an tartottak a határ felé. A többiek pedig busszal indultak el éjjel azt követően, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: járműveket vezényelnek a pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. A bevándorlási helyzet miatt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken elrendelte az operatív törzs összehívását. 

Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktort is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak. 

Az első migránsokkal teli busz az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától indult el az osztrák határ felé. Mindeközben a Keleti pályaudvarnál is többen elkezdtek felszállni az értük küldött buszokra. Először csak férfiak szálltak fel a járművekre. Korábban ugyanis a magyar-román labdarugó-mérkőzés alatt randalírozóktól tartottak, ezért a nőket és a gyermekeket leküldték az aluljáróba. Itt atrocitás nem történt, miután a rendőrség korábban a Kerepesi utat is lezárta.

Illegális bevándorlók szállnak fel buszokra a fővárosi Keleti pályaudvarnál 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Innen több, a migránsokkal teli busz nem sokkal fél 2 után indult el az osztrák határ felé. Az M1 aktuális csatorna tudósításán a buszokkal útnak induló emberek közül többen vidáman integettek a kamerák felé. 

Az első busz hajnali fél 3-kor érkezett meg a magyar-osztrák határra. Az MTI tudósítója látta, ahogy a migránsok sorban szállnak le a járműről. A határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket "Welcome" feliratokkal. Az önkéntesek étellel és itallal kínálták őket.

Mindeközben az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál várakozókat is elindultak, és hajnali 3 óra körül már mindenkit elvittek. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta: sok mindent hátrahagytak, nagy a felfordulás. 

Hasonló módon hagyták el a Keleti pályaudvart is az ott tartózkodók. A Baross tér és az aluljáró szinte kiürült, de ott maradtak a matracok, sátrak, üres babakocsik. Az M1 aktuális csatorna képei szerint már ott is megkezdték a takarítást a közterület-fenntartó munkatársai. A helyszínen eddig is segített és még most is ott van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. 

Vecsei Miklós az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva elmondta: legfontosabb feladatuk az volt, hogy elhitessék az emberekkel, valóban a határra viszik őket. Mint kiemelte: nagyon sok volt köztük a családos, ezért is sokat kérdezgették, mi lesz velük.
A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra; a hatóság szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére. Az érkezők ételt és italt kapnak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesülnek. 

Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre.

02:59

A magyar osztrák határon fogtak el egy embercsempészt

Illegális bevándorlókat szállító német férfit fogtak el soproni rendőrök a magyar-osztrák határátlépési pont közelében - közölte a rendőrség szombatra virradó éjszaka honlapján.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint 0 órakor a 84-es számú főúton ellenőriztek egy német hatósági jelzésű kisbuszt, amelyet egy 51 éves német állampolgár vezetett. 

A gépkocsiban utasként tíz szír állampolgár - köztük négy gyermekkorú - tartózkodott, akik magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, valamint a továbbutazáshoz szükséges okmányokkal nem rendelkeztek.

A rendőrök a külföldieket a megyei rendőr-főkapitányságon előállították, és S. Kamil ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak - olvasható a rendőrségi közleményben.

02: 33

Elérte az osztrák határt az első busz

Elérte a magyar-osztrák határt az első migránsokkal teli busz, amely szombatra virradó éjszaka indult útnak az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától - értesült az MTI a helyszínről.

02:16

Felfüggesztik a fővárosi ideiglenes szociális blokk kialakítását

A főváros felfüggeszti a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka az MTI-t.

Azok után született meg a döntés, hogy az illegális bevándorlók elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját. Közleményükben azt írták: a főváros hatvan autóbuszt biztosított az illegális  bevándorlók szállításához.

Korábban a fővárosban a Keleti, a Nyugati, és a Déli pályaudvaron alakítottak ki tranzitzónákat az illegális bevándorlók számára. A legtöbben a Keleti pályaudvaron voltak. A fővárosi vezetés a hatóságokkal és az önkéntesekkel folytatott konzultáció során úgy döntött, hogy egy új helyszínen alakítanak ki egy úgynevezett ideiglenes szociális blokkot a migránsok elszállásolására. Ennek helyszínét a Verseny utcában egy egykori piac helyén jelölték ki.

Az elmúlt egy hétben több alkalommal zavargások is voltak a Baross téren.

A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt indult el gyalog a Keleti pályaudvartól. A fővárost az M1-es autópálya felé hagyták el. Késő este a zsámbéki pihenőhelynél álltak meg, hogy aludjanak. Sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép volt. Még a menet elején egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország.

Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után, Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak. 

Az első migránsokkal teli busz hajnali fél 3-kor érkezett meg a magyar-osztrák határra.

Az osztrák vöröskereszt azt közölte: 800-1500 migránsra számítanak, akiket a nickelsdorfi (Miklóshalma) menekültfogadó központban fognak elhelyezni.

02:10

A Keleti pályaudvarról több busz is elindult az osztrák határra

A fővárosi Keleti pályaudvarról több, migránsokkal teli busz indult el szombatra virradóra nem sokkal fél 2 után az osztrák határ felé.

Az M1 aktuális csatorna tudósításán a buszokkal útnak induló emberek közül többen vidáman integettek a kamerák felé.
Ezzel egyidőben az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójához újabb buszok érkeztek, de onnan továbbra is csak egy busz indult el. Az MTI a helyszínen lévő önkéntesektől úgy értesült a migránsok továbbra is félnek attól, hova viszik őket, ezért az első Hegyeshalomra indult busztól visszajelzést várnak.

Illegális bevándorlók rendőrökkel vitatkoznak Vértesszőlősön 2015. szeptember 4-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Mohai Balázs


Közben Zsámbéknál elkezdett esni az eső is, ezért az emberek behúzódtak az értük küldött buszokba. 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: a központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán buszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Jelezte azt is, hogy a buszos szállítás nem jelenti automatikusan, hogy a bevándorlók elhagyhatják az országot. 

Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után, Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak.

Az osztrák vöröskereszt azt közölte: 800-1500 migránsra számítanak, akiket a nickelsdorfi (Miklóshalma) menekültfogadó központban fognak elhelyezni.

Illegális bevándorlók a tatabányai vasútállomáson 2015. szeptember 4-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Mohai Balázs

 

01:14

Elindult az első busz az osztrák határ felé

Egy migránsokkal megtelt busz már elindult az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától az osztrák határ felé - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója szombatra virradóra nem sokkal 1 óra előtt.

Az MTI tudósítójának a helyszínen lévő önkéntesek elmondták: egyelőre a migránsok csak egy buszt engedtek el. Megvárják, hogy az a határra érjen és visszajelezzen nekik, hogy valóban nem táborba, hanem Hegyeshalomra viszik a migránsokat. 

Korábban az M1 aktuális csatorna tudósítója egy önkéntes szervezet munkatársára hivatkozva azt mondta: a zsámbéki lehajtóhoz harminc darab ötven férőhelyes busszal viszik el a migránsokat.

Migránsokkal megtelt busz indulás előtt az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójánál 2015. szeptember 4-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Bodnár Boglárka


Közben a fővárosi Keleti pályaudvarnál is többen elkezdtek felszállni az értük küldött buszokra. Először csak férfiak szálltak fel a járművekre. Korábban ugyanis a magyar-román labdarugó-mérkőzés alatt randalírozóktól tartottak, ezért a nőket és a gyermekeket leküldték az aluljáróba. Itt atrocitás nem történt, miután a rendőrség korábban a Kerepesi utat is lezárta. 

A Keleti pályaudvaron lévő tranzitzónában egyre többen kezdtek el pakolni - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkí

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!