Belföld

2014.02.05. 09:12

Fogászati kezelés szaktudás és számla nélkül

Egy zalai fogtechnikus és lánya által működtetett társaság két év alatt 7 millió forint bevételt titkolt el, miközben fogorvosi szaktudás nélkül látták el a kezelésre érkező betegeket.

Apja és leánya a lehető legsúlyosabb szankcióval számolhat. A NAV az eltitkolt és revizorok által feltárt adóhiány összegének – a szándékos adóelkerülésért kiszabható maximumában – 200%-ában határozta meg az adóbírság összegét.

Évek óta üzemeltetett két fogászati rendelőt egy betéti társaságként működő családi vállalkozás, amelyet 2012 decemberében egyszerűsített végelszámolással jogutód nélkül megszüntettek. A kötelező záró vizsgálatkor kiderült, hogy az illetékes városi rendőrkapitányság nyomozást folytat a társaság ellen.

Mivel a 2011-ben felvett fogorvos csak az egyik rendelőben vállalta a praktizálást, a másikban a társaság képviselője és lánya látták el a hozzájuk forduló pácienseket. A fogtechnikus apuka fogakat csiszolt, köszörült, mintát vett, fogászati szakasszisztens lánya először „csak” fúrt, tömött és érzéstelenítő injekciót adott be, később már gyökérkezelést is végzett. A cég legálisan működő rendelőjében dolgozó adminisztrátor anyuka szállította a fogorvos pecsétjével és aláírásával ellátott recepteket és röntgenbeutalókat, melyeket aztán a „szakértő” családtagok kitöltöttek a betegek adataival. A kezelésekről számlát csak a betegek kifejezett kérésére adtak, nehogy híre menjen a zugfogászatnak. Ahogy arra számítani lehetett, a szakértelem hiánya odavezetett, hogy egy betegnél a félrekezelés következtében kialakult szövődmények maradandó fogyatékosságot okoztak, ezért a rendőrség kuruzslás vétsége miatt folytatott eljárást.

A NAV több mint száz, 2011-ben és 2012-ben fogászati-fogtechnikai kezelésben részesült betegnek küldött nyilatkozattételi felhívást, melynek majdnem 80 százalékára érkezett válasz. A visszaküldött nyilatkozatokat a társaság könyvelési anyagával összehasonlítva a revizorok megállapították, hogy 51 páciensnél az elvégzett kezelésekről vagy egyáltalán nincs számla a társaság könyvelésében, vagy azok kisebb összegűek, mint amilyen árat a beteg nyilatkozatában megjelölt.

A NAV Zala Megyei Adóigazgatósága 7 millió forint bevétel eltitkolását tárta fel, az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt büntető feljelentést tett a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságára. Az ellenőrzés megállapításai ellen az adózó nem nyújtott be fellebbezést, a határozat jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!