Belföld

2013.11.12. 16:34

Hagyó-per – A korábbi ügyvezető szerint nem hibáztak a BKV-s beruházásnál

Korábbi ügyvezető igazgatója nem tartja hibásnak cégét, a C. C. Soft Kft.-t a mai napig nem rendeltetésszerűen működő HÉV utastájékoztató rendszer kiépítésében - hangzott el a tanú folytatólagos meghallgatásán a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai elleni per keddi tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken.

MTI

A szentendrei HÉV Batthyány téri és békásmegyeri állomása közötti utastájékoztató rendszerét 2007-ben a C.C. Soft Kft. készítette, de a vádirat szerint a mai napig nem sikerült eredményes próbaüzemet produkálnia.

A felszámolás alatt álló gazdasági társaság korábbi ügyvezető igazgatójának állítása szerint, a hibák legtöbbször abból adódtak, hogy "külső behatás érte" a kijelzőket. 

Korábbi szakértői vélemény szerint a háztartási használatra tervezett LCD-televíziók teljesen alkalmatlanok az utastájékoztatásra, mert lényegesen rövidebb a használati idejük, napsütéses időben nem lehet az információt leolvasni róluk, belső térben csak korlátozottan lehet utastájékoztatásra használni, valamint "házi barkácsolásnak" minősítette a tájékoztató rendszer bizonyos elemeit.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdéseire a tanú többször is azt válaszolta, hogy a napi ügyekbe nem folyt bele.

A vádirat szerint a C.C. Soft Kft. 85 millió forintos ajánlattal nyerte el a közbeszerzést, ezt később annak ellenére 99 millió forintra emelték, hogy az ipari kijelzők helyett a lényegesen olcsóbb háztartási televíziókat építették be a rendszerbe.

Homonnai János ügyész kérdésére a tanú elmondta, több cégtől kértek árajánlatot a kijelzőkre, amelyek feltételezése szerint ipari LCD-táblákra vonatkoztak, ennek ellenétre egy háztartási készülékeket forgalmazó áruházzal kötöttek szerződést televíziók szállítására.

A bíróság kérdésére a BKV két korábbi vezetője, Antal Attila harmadrendű és Balogh Zsolt negyedrendű vádlott sem akart reagálni a tanú által elmondottakra.

A vádirat szerint a műszaki átadás-átvételi eljárás 2007. november 30-án fejeződött be, a cég pedig a munka ellenértékét a szerződéses határidő előtt megkapta, annak ellenére, hogy a BKV az általa megrendelt szolgáltatások ellenértékét általában 30 napos határidővel fizette ki. Balogh Zsolt, a BKV akkori megbízott vezérigazgatója a teljesítésigazolást nem akarta aláírni, ezért Hagyó Miklós elsőrendű vádlott behívatta hivatalába, és utasította, hogy intézkedjen a kifizetésről, és az még 2007 karácsonya előtt történjen meg. 

Az ügyészség indítványára a Thales Kft. ügyvezetőjét is tanúként hallgatta ki a bíróság. A cégvezető elmondta, hogy dinamikus adatkapcsolatot biztosítottak volna a valós idejű utastájékoztató rendszerhez, de nem jött létre egyezség a kivitelező C.C Soft Kft.-vel.
A tanú véleménye szerint az utastájékoztató és a biztosítóberendezés közötti kapcsolat kiépítésére a BKV Zrt. projektvezetői nagyon rövid határidőt szabtak, mert felelősen 6-12 hónap szükséges egy ilyen beruházás elvégzésére.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A bizonyítási eljárás csütörtökön újabb tanú meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!