Belföld

2013.11.04. 18:43

Ezekről döntöttek a Parlamentben hétfőn

Módosított a kaszinókoncessziók kiadásán, fogyasztóvédelmi referens alkalmazását írta elő a nagyvállalatoknak és üzletláncoknak, valamint tizenhét szociális és gyermekvédelmi intézményt állami átvételéről is döntött a parlament hétfőn.

MTI

Fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazniuk a nagyvállalatoknak, üzletláncoknak

Az Országgyűlés döntése értelmében fogyasztóvédelmi referenset kell alkalmazniuk a nagy vállalkozásoknak, üzletláncoknak. A parlament fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozásáról is határozott, ahol a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekben kaphat tanácsokat a lakosság.

A képviselők 272 igen szavazattal, egy nem ellenében és 53 tartózkodás mellett fogadták el a fogyasztóvédelmi törvény módosítását.

A Ház emellett a jövő év elejétől megtiltotta új fogyasztói csoportok létrehozását, a 2012 előtt megalakult szervezeteknek pedig előírta, hogy csak kieső ügyfeleik helyére vehetnek fel új tagokat.

Pályázat nélkül is nyithatnak kaszinót a megbízható szerencsejáték-szervezők

A nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is koncessziós szerződést köthet legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére a megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel.

A parlament kormánypárti szavazatokkal fogadta el a szerencsejáték-szervezéssel összefüggő törvénymódosítást, amely részletesen meghatározza, mi alapján minősül egy szervezet megbízhatónak.

A fideszes képviselők előterjesztésére elfogadott jogszabály alapján a szerencsejáték-szervezők levonhatják játékadójukból a koncessziós díj összegét.

Holokauszt-emlékhelyek iskolai látogatását is támogathatja a kormány

A parlament határozatban kérte fel a kormányt, hogy biztosítson részleges költségtérítést azoknak a köznevelési intézményeknek, amelyek magyarországi holokauszt-emlékhelyek látogatását szervezik meg diákjaiknak.

A parlament még júniusban fogadta el az auschwitz-birkenaui emlékhely, a Holokauszt Emlékközpont, illetve más jelentős hazai vészkorszakemlékhelyek iskolai látogatásáról szóló MSZP-s határozati javaslatot, de a szocialisták kezdeményezése ellenére nem döntött arról, hogy ezt az állam költségtérítéssel támogassa.

A parlament most ezen változtatott az oktatási bizottság javaslatára úgy, hogy a magyarországi holokauszt-emlékhelyek felkeresését megszervező iskolák költségeinek részleges fedezésére kérte fel a kormányt. Ezt a Fidesz-KDNP mellett az MSZP is támogatta, az LMP nemmel szavazott, a Jobbik pedig tartózkodott.

Tizenhét szociális és gyermekvédelmi intézményt vesz át az állam

Az Országgyűlés - kormánypárti szavazatokkal meghozott - döntésével az állam tizenhét szociális és gyermekvédelmi szakellátási intézményt vesz át az önkormányzatoktól 2014. január 1-jével.

A települési önkormányzatok fenntartásában lévő, fogyatékos emberek, pszichiátriai és szenvedélybetegek szakosított szociális ellátását biztosító intézmények 2013. január 1-jével kerültek állami fenntartásba. Az úgynevezett vegyes profilú integrált intézmények átvétele viszont akadályba ütközött, mivel ugyanazon telephelyen, egy épületben láttak el önkormányzati és állami ellátási kötelezettségébe kerülő feladatot.

A most Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslatára elfogadott törvénnyel ez a tizenhét - békéscsabai, debreceni, győri, kalocsai, kecskeméti, miskolci, nagykanizsai, pécsi és tatabányai - szociális és gyermekvédelmi intézmény is állami fenntartásba kerül. Ezek között van szenvedélybetegek otthona, fogyatékos emberek gondozóháza és gyermekotthon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!