Belföld

2013.11.15. 09:05

Előzetes letartóztatásba kerültek a békéscsabai menekültszálló megrongálói

Tizenöt külföldi állampolgár előzetes letartóztatását rendelte el a Gyulai és a Békéscsabai Járásbíróság a békéscsabai menekültszállón hétfőn történt rongálás miatt - közölte a Békés Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint csoportosan elkövetett garázdaság és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt Békéscsabán 8 szenegáli, 2 ghánai és 1 mali állampolgár került előzetes letartóztatásba, míg Gyulán csoportosan elkövetett közveszélyokozás miatt 4 szenegáli.

Az eddigi adatok alapján november 11-én a délutáni órákban a külföldi állampolgárságú gyanúsítottak a békéscsabai menekültszálló épületét, annak berendezési, felszerelési tárgyait megrongálták, az épület több ablakát kitörték, illetőleg felgyújtották az intézmény két, 2. emeleti lakószobáját.

A békéscsabai menekültügyi központ néhány szobáját hétfőn vélhetően azért gyújtották fel, hogy többekkel közölték menedékjogi kérelmük elutasítását - idézte TV2 kedd esti Tények című műsora Végh Zsuzsannát, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatóját.     A békéscsabai menekültügyi központban hétfőn három lakószoba kiégett, és a tűz a tetőszerkezetre is átterjedt, mire a katasztrófavédelem eloltotta a tüzet.

Az intézményben akkor 192 menekültügyi őrizetben lévő külföldi, valamint a BÁH és a rendőrség 44 munkatársa tartózkodott. Az átmenetileg lakhatatlanná vált őrző lakóit ideiglenesen más menekültügyi központokban helyezték el. A dolgozók átmenetileg szintén más szervezeti egységen belül végzik a munkájukat.

A békéscsabai központban olyan embereket helyeznek el, akiknek a menekültügyi eljárása még nem fejeződött be, a menekültügyi hatóság még nem állapította meg róluk, hogy jogosultak-e nemzetközi védelemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!