Belföld

2013.03.11. 21:48

Igaza lett a kismamáknak

Fejér megye – Az ombudsman szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utólag nem nyilváníthatja semmisnek egy várandós nő munkaviszonyát csak azért, mert a terhessége alatt állt munkába.

Klecska Ernő

Az Alapvető Jogok Biztosának egy vizsgálat lezárását követte. Szabó Máté alapjogi biztos két panaszos beadványa nyomán vizsgálta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utólagos ellenőrzési gyakorlatát. Az illetékes egészségbiztosítási pénztár az egyik anya esetében a terhességi-gyermekágyi segély, a másikéban a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama alatt, utólagos ellenőrzés keretében megvizsgálta az ellátás igénybevétele előtti munkaviszonyukat, majd elrendelte a törlésüket a nyilvántartásából, és kötelezte őket a már kiutalt ellátás visszafizetésére.

A pénztár arra hivatkozott, hogy vizsgálatuk szerint a panaszosok terhességük ideje alatt nem azért kötöttek munkaszerződést, hogy dolgozzanak, hanem azért, hogy jogosultságot szerezzenek a társadalombiztosítási ellátásokra.

Az alapjogi biztos vizsgálatában ugyanakkor megállapította, hogy sem a jogszabályok, sem a hatályos ellenőrzési szabályzat nem hatalmazza fel az OEP-et arra, hogy utólagosan semmissé nyilvánítsa a felek közös akaratából létrejött munkaviszonyt, ami után a munkáltató a járulékokat is befizette.

Az ombudsman, aki szerint szerint az OEP a szociális biztonsághoz fűződő jogot sértve veszélybe sodorta az anya és az újszülött gyermek megélhetését is, felkérte az OEP főigazgatóját az utólagos ellenőrzés gyakorlatának felülvizsgálatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!