Belföld

2013.03.29. 11:12

Előállították a HaHa két aktivistáját

Három embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalásával kapcsolatban.

MTI

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata pénteken az MTI megkeresésére azt közölte, hogy március 7-én a fővárosi VI. kerületi Lendvay utcában történt "székházfoglalás" és az azt követő események miatt tett feljelentések alapján csoportosan elkövetett garázdaság, illetve kényszerítés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárásokban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) folyamatosan hajt végre nyomozati cselekményeket.    

Pénteken a nyomozók három embert hallgattak ki gyanúsítottként. Az előállítások során kényszerintézkedés nem történt. A három ember közül egy nem tett vallomást, ketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen. Személyi szabadságot korlátozó intézkedés nem történt - írta az ORFK.   

Megjegyezték továbbá, hogy a pénteken gyanúsítottként kihallgatottak egyike sem szervezője a Lendvay utcába szombatra bejelentett demonstrációnak.    A hvg.hu írt pénteken arról, hogy őrizetbe vették a Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját, akik részt vettek a Lendvay utcai Fidesz-székház udvarának "elfoglalásában".   

Egyikőjük, Birtalan Gergő, az MTI-nek elmondta, hogy reggel 7 órakor kopogás nélkül mentek be kollégiumi szobájába a rendőrök és előállították. A BRFK Gyorskocsi utcai épületébe vitték, ahol a március 7-én történtekkel kapcsolatban csoportosan elkövetett garázdaság ügyében gyanúsítottként hallgatták ki.   

Birtalan Gergőnek engedélyezték, hogy később tegyen vallomást, de rabosították, vagyis ujjlenyomatot vettek tőle, fényképeket készítettek róla. Birtalan Gergő azt mondta: 10 óra után távozott a Gyorskocsi utcából.    Március 7-én néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz-székház udvarára, tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. A Fidesz Bajnai Gordon volt kormányfőt vádolta a történtek miatt, de ezt az Együtt 2014 mozgalom visszautasította.    

A Magyar Nemzet keddi számában számolt be arról, hogy "a Fidesz budapesti székházának megtámadása miatt" csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt nyomoznak. A napilapnak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: a Lendvay utcai épületnél történtek miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság március 22-én rendelt el nyomozást.   

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön arra szólította fel Bajnai Gordont, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetőjét, hogy hívja vissza azokat "a felheccelt fiatalokat", akik újra a kormánypárt budapesti, Lendvay utcai székházánál készülnek tüntetni. Azt mondta: "a Bajnai-gárda tagjai" e hét szombatjára ismét a Fidesz Lendvay utcai székházát választották célpontjuknak, ugyanazok, akik március 7-én "erőszakosan és törvénytelenül betörtek" az épületbe, "törtek-zúztak, és megfélemlítették az ott dolgozókat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!