Belföld

2013.02.28. 06:27

Martonyi: Európa iránti elkötelezettségét hangsúlyozta Kerry Rómában

Európa iránti elkötelezettségét hangsúlyozta az olasz fővárosban tett látogatása alkalmából rendezett transzatlanti vacsorán John Kerry amerikai külügyminiszter - mondta el az MTI-nek Martonyi János.

A magyar diplomácia vezetője szerint az Európa és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok, a közel-keleti helyzet rendezése és a szíriai konfliktus is téma volt a szerdai római eseményen.

Kerry beszédében kiemelte Európához való, családi kapcsolatai általi kötődését. Ennek politikai üzenete az amerikai külügyminiszter európai elkötelezettségének hangsúlyozása volt - értékelt Martonyi János.

Elmondta: Kerry szavaiból kitűnt, hogy az új amerikai diplomácia számára prioritás a klímaváltozás és az energiapolitika.
A vacsorán a NATO és az EU tagállamai, valamint Macedónia és Svájc képviselői vettek részt, köztük 23 külügyminiszter. Jelen volt Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár és Catherine Ashton, az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.
Külpolitikai témákat érintve Kerry a palesztin-izraeli helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ha egy-másfél éven belül nincs előrelépés, nem biztos, hogy a két állam jelenti a megoldást.

Utalt arra, hogy Washington Szíriában továbbra is a tárgyalásos megoldást szorgalmazza Lakhdar Brahiminek, az ENSZ szíriai különmegbízottjának a bevonásával. Ezt az utat tartja követendőnek Catherine Ashton is - számolt be a magyar külügyminiszter.
Elmondta: téma volt Afganisztán, ahol a 2014-es kivonulás utáni jelenlét részletei még tisztázásra várnak magyar szempontból is, továbbá az afrikai Maliban kialakult helyzet.

Felszólalásában Martonyi János a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről beszélt, hangsúlyozva, hogy noha nehéz tárgyalások várhatók, rendkívül fontos kérdésről és fontos gazdasági érdekekről van szó.
Martonyi elmondta, hogy a vacsora keretében megbeszélést folytatott szlovák és - hétfőn kezdődő bukaresti látogatása előtt - román kollégájával is.

A külügyminisztert a találkozón Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, politikai igazgató és Balla János római magyar nagykövet kísérte.
A február elején kinevezett John Kerry európai körútja negyedik állomásán, Rómában csütörtökön részt vesz a Szíria barátai nevű országcsoport konferenciáján. A tanácskozásra az olasz fővárosba várják a szíriai ellenzéket képviselő Szíriai Nemzeti Tanács tagjait is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!