Belföld

2012.10.07. 08:39

Zátonyra futott egy tankhajó a Dunaföldvárnál (Frissítve)

Dunaföldvár - Még pénteken este feneklett meg az a szerb zászló alatt közlekedő tartályhajó, amely a Lukoil földvári kikötőjébe tartott 1,3 millió liter gázolajjal, ám a hatóságokat csak egy nappal később értesítették.

Gallai Péter


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a balesetet az okozta, hogy a nagy mennyiségű veszélyes anyaggal teli tanker szabálytalanul próbált meg kikötni.  A helyzetet súlyosbította, hogy a hajó legénysége a bejelentési kötelezettségének sem tett eleget, így a rendőrség csak szombat délután tudta értesíteni a katasztrófavédelmet.  A szakemberek a tankert az éjszaka sikeresen stabilizálták, s felkészültek a rakomány vasárnapi átfejtésére. A Tolna megyei igazgatóság helyszínre érkező szakemberei azonnal megtették a veszélyhelyzet elkerülését szolgáló intézkedéseket, emellett teljes körű ellenőrzésbe is kezdtek. Ezt a baleset mellett az indokolta, hogy a veszélyes anyagok vízi szállítására vonatkozó szabályok vonatkoznak a hajóra. A katasztrófavédelem, a rendőrség, a NAV és a közlekedési hatóság közös vizsgálata több súlyos szabálytalanságra derített fényt. A vízi közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt a rendőrség, a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályok áthágása miatt pedig  a katasztrófavédelem indított eljárást. A helyszínen tegnap is mintegy ötven ember dolgozott, a gázolajat tartályokba szivattyúzták, ami késő estig is eltartott. A helyszínre érkezett Kossa György dandártábornok  országos iparbiztonsági főfelügyelő is, aki elmondta: a zátonyra futott hajó esetében fennállt annak a veszélye, hogy a rakomány súlya alatt a hajótest kettétörik, hiszen az nem dupla falazatú, és kevésbé bírja a terhelést. Ha ez bekövetkezik, a gázolaj a Dunába kerül, vagyis hatalmas károk keletkezhettek volna. Mivel a baleset nem a hajózási útvonalon történt, ezért zárlatot nem kellett elrendelni, ennek ellenére a dunaújvárosi és paksi járőrhajók a helyszínen tartózkodtak, és figyelmeztették az arra közlekedőket az óvatos haladásra, nehogy a túl nagy hullámok kárt okozzanak a megfeneklett hajóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!