Belföld

2012.09.16. 18:37

Vörösiszap-per: egy hét múlva tárgyalás

Veszprém – Csaknem két évvel az elmúlt évtizedek legnagyobb katasztrófájának bekövetkezte után szeptember 24-én a Veszprémi Törvényszéken a vádirat ismertetésével elkezdődik a vörösziszap-per tárgyalása.

Halmos György

A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én bekövetkezett, tíz áldozatot követelő gátszakadás ügyében az ügyészség január végén emelt vádat többek között halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt meghaladó vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás miatt.

Az idei esztendőben 25 tárgyalási napot jelöltek ki a büntetőügyre. Érdekesség, hogy az egyik tárgyalási nap szombaton lesz. A vádat dr. Fejes Péter korábbi Veszprém megyei főügyész képviseli, aki jelenleg a Győri fellebbviteli Ügyészségen dolgozik.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet öntötte le. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!