Belföld

2012.02.29. 09:06

Magyar elnöke lett az ENSZ Statisztikai Bizottságának

Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökét választották meg az ENSZ Statisztikai Bizottságának elnökévé - közölte a KSH szerdán.

MTI

Vukovich Gabriellát két évre választották meg a bizottság február 28-án kezdődött éves ülésén Katherine K. Wallman, az Amerikai Egyesült Államok elnöki hivatala főstatisztikusának javaslata alapján.

Az ENSZ Statisztikai Bizottsága a világszervezet Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) egyik funkcionális testülete.

A nemzetközi statisztikai tevékenységek terén a bizottság a legfelsőbb döntéshozó szerv. Meghatározó szerepet játszik az egységes statisztikai módszerek, fogalmak kialakításában és fejlesztésében, feladata, hogy elősegítse ezek nemzetközi szinten történő érvényesítését, használatát. Ugyanakkor a statisztikai bizottság felügyeli a világszervezet statisztikai részlegének (United Nations Statistics Division, UNSD) munkáját.

A testület a nemzetközi összehasonlítást elősegítő szakmai és módszertani harmonizáción túl különös figyelmet fordít a kevésbé fejlett országok statisztikai tevékenységének fejlesztésére, az ezzel kapcsolatos nemzetközi segítségnyújtásra is. Fontos szerepe van emellett a különböző nemzetközi szervezetek statisztikai tevékenységének összehangolásában. A statisztikai bizottságot irányító ötfős büró tagságát az elnök, három alelnök és egy jelentéstevő adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!