Belföld

2011.10.01. 10:57

BM: már csaknem négyezer ember foglalkoztatnak a közfoglalkoztatási mintaprogramok

A Belügyminisztérium (BM) három hónap alatt 3.842 embert vont be a Startmunka keretében a közfoglalkoztatásba.

MTI

A közleményben felidézik, hogy a tárcánál július 1-jén alakult meg a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárság. Az új típusú közfoglalkoztatás keretében az állam szervezi a közfoglalkoztatást, kiemelt célkitűzés az alacsony iskolai végzettségűek munkaerő piacra történő bevezetése vagy visszavezetése. A BM mintaprogramjai 8 órás közfoglalkoztatást biztosítanak; a mintaprogramokhoz a közfoglalkoztatási bért, a közfoglalkoztatási garantált bért, és az ahhoz kapcsolódó járulékokat, valamint a közvetlen költségeket a tárca biztosítja.
A Startmunka-mintaprogramok lebonyolítására július 1-jétől 10 milliárd forint fejezeti kezelési előirányzat áll a BM rendelkezésére; ebből a tárca 1,5 milliárd forintot biztosított a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a korábban már elindított 6-8 órás közfoglalkoztatási programok 2011. második félévben történő lebonyolításához.
A helyettes államtitkárság a létrejötte óta eltelt három hónapban Startmunka-mintaprogramokat indított el, a közfoglalkoztatottak egyebek mellett erdőtelepítésben, határnyiladék, határjel megtisztításában, vasúti, vízi létesítmények, közutak, mezőgazdasági földutak karbantartásában vesznek részt. Az egyik mintaprogram Gyöngyöspatán és Gyöngyösoroszin zajlik, itt az erdőtelepítési és patakmeder-fenntartási programokon 122 közfoglalkoztatott dolgozik.
A BM közölte azt is, hogy a helyettes államtitkárság további 13 megye 26 kistérségében, összesen 525 települést érintő kistérségi mintaprogramokat, illetve 100 települési önkormányzat részére alternatív fűtési lehetőségként biokazánt biztosító programokat készít elő.
A szociális földprogram keretében - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal együttműködve - a tárca 164 pályázatot fogadott be, amelyek keretében 1.590 ember kerülhet be a közfoglalkoztatási rendszerbe.
A helyettes államtitkárság átvette a Dombrádtól északi irányba húzódó, a Tisza folyó töltésére tervezett 2.185 méter hosszú kerékpárút építését és a koronatöltés kialakítását célzó Startmunka-mintaprogram koordinálását, itt 126 ember  dolgozhat közfoglalkoztatottként.
"Az új típusú közfoglalkoztatás alapterülete a mezőgazdaság" - szögezték le a közleményben. Mint írták, a mezőgazdasági tevékenységben résztvevők a munkavégzés mellett képzésben és oktatásban is részesülnek.
A tárca közölte azt is, hogy a helyettes államtitkárság elkészítette a közfoglalkoztatás középtávú koncepciója 2012-2014. évekre szóló tervezetét, amelyet a tárcaszintű egyeztetést követően a BM munkatársai tudományos és szakértői műhelyek képviselőivel is megvitatnak.
Jelezték azt is, hogy a helyettes államtitkárságon 25-en dolgoznak. A fővárosi és a megyei munkaügyi központok állományából 1.495 ember a helyettes államtitkárság szakmai irányításával látja el a közfoglalkoztatással kapcsolatos területi és helyi szintű feladatokat.

Címkék#munka#bm

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!