Belföld

2011.07.07. 18:05

A CET beruházója készséggel áll bármilyen vizsgálat elé

A Duna-parti CET-komplexum beruházója, a Porto Investment csütörtökön azt közölte az MTI-vel: készséggel áll bármilyen vizsgálat elé.

MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) előzőleg arról adott tájékoztatást, hogy feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az Országos Rendőr-főkapitányságon, mert a budapesti Közraktárak-projekt PPP-konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feltárt tények megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.
A Porto Investment erre reagálva közleményében azt írta: a CET történetében nem ez az első alkalom, hogy feljelentéssel "riogatnak", de ez tények és konkrétumok említése nélkül történt, és eddig semmilyen eredmény nem született. Hozzátették, hogy a beruházó Porto Investment Hungary Kft. maga is kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a szolgáltatási szerződés felülvizsgálatát.
A cég közölte: a Porto kizárólag a főváros vagyonát gyarapítva ruházott be a projektbe, így semmilyen kárt nem okozhatott, ezért vele szemben nem állhat fenn semmilyen bűncselekménnyel kapcsolatos gyanú. Hozzátette, hogy korábban felajánlotta a segítségét az ÁSZ-nak, de az nem élt ezzel, hanem közvetlenül az alvállalkozókat kereste meg.
Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes (KDNP) csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy korábban már a főváros is feljelentést tett a projekttel kapcsolatban. Az, hogy az ÁSZ is megtette ezt, megerősítette a városvezetést "korábbi kijelentéseik és lépéseik helyességében" - tette hozzá.
Tarlós István főpolgármester szerdán mutatta be a főváros 50 legsúlyosabb problémáját tartalmazó úgynevezett fehér könyvet, amelyben a CET-beruházás is szerepel. Ebben az olvasható, hogy Budapest számára rendkívüli módon aránytalan és hátrányos kötelezettségvállalásokat tettek. A Porto erre úgy reagált, hogy a megállapításokban több pontatlanság és tévedés van, és arra kérte a fővárost: "hagyjon fel a rosszhiszemű offshore-ozással".
A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A Főpolgármesteri Hivatal a beruházótól származó információk alapján hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy várhatóan november közepén nyílik meg a komplexum, "ha az átadás-átvétel során újabb problémák, késések nem vetődnek fel".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!