Belföld

2010.06.05. 18:20

Árvíz-összefoglaló (szombat este)

Újabb, rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon, emiatt a folyó vízállása 50 centiméterrel meghaladhatja az eddigi legmagasabb értéket; a töltéseket meg kell erősíteni, ezért bővítik a védekezésben részt vevők számát. Újabb utakat zártak le Pest megyében, Budapesten szakaszosan jár a 2-es villamos.

MTI

A miniszter közlése szerint az árhullám az előrejelzések alapján éjfélre érkezik meg, és 11 települést veszélyeztet. Ha nem sikerül addig 50-70 centiméterrel megemelni a töltéseket, akkor az életveszély mellett akár 100 milliárd forintnyi kár is keletkezhet. Elmondta, jelenleg 17 ezer ember vesz részt a védekezésben a Hernád mentén, de a számukat még több ezerrel növelik. Az országban jelenleg 204 ezer hektárnyi terület van víz alatt.

Sátrakba költöztetik azokat a boldvaiakat, akiknek a házuk már vízben áll; a Bódva áradása több mint 100 épületet érint azon a területen, ahol két hete is nagy árvíz volt. A sátrak beszerzése folyamatban van, de fekvőhelyekre is szükség lenne, hiszen azokat, amelyeket két héttel ezelőtt kaptak, ismét elvitte a víz.

A Borsod megyei Szendrőben - ahol egyelőre úgy tűnik, stagnál a Bódva vízszintje - már hét ház rogyott össze. Összeroskadt a strand környékén lévő híd is, ezzel a kisváros felsőpásti része gyakorlatilag megközelíthetetlen, hiszen a vízátfolyáson csak nagyobb traktorral vagy egyéb járművel lehet közlekedni - mondta Szaniszló János, a település független polgármestere szombaton az MTI-nek.

Ócsanálos kitelepítéséről pénteken született határozat, ám a településen élő 273 ember többsége nem hagyta el a Hernád és a Vadász-patak által fenyegetett falut, maradt helyben, védi otthonát, vagyonát. Madzin Tibor, Onga polgármestere az MTI-nek szombaton kora este azt mondta: 141 lakos maradt az Ongához tartozó településen, erőszakkal természetesen nem költöztethetik ki őket, miután maradni akarnak. Ócsanáloson vasárnapra várják a tetőzést, addig még emelkedhet a víz szintje.

A Duna magas vízállása miatt szombat estétől szakaszosan jár a 2-es villamos - közölte a BKV szombaton az MTI-vel.

Este hét órától a Boráros tér és a Jászai Mari tér közötti szakaszon a villamosok helyett buszok szállítják majd az utasokat. Az egyik végállomás, a Vágóhíd és a Boráros tér között azonban járnak a szerelvények. Vasárnap üzemkezdettől pótlóbuszok járnak majd a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között, a Március 15. tér és a Vágóhíd végállomás között azonban a 2-es villamos közlekedik - közölte a közlekedési vállalat.

Az árvíz miatt országszerte több utat le kellett zárni. Szombat este lezárták a forgalom elől a 12-es főutat Nagymaros belterületén. Zebegény, Szob és Ipolydamásd a 12-es főúton nem lesz megközelíthető, a felsorolt településekre Kóspallagon és Márianosztrán keresztül juthatnak el az autósok.

Le kellett zárni a Kisoroszi és Tahitótfalu közötti útszakaszt is, valamint teljes útzár lépett érvénybe a 11-es főút Visegrád és Tát közötti szakaszán, így Dömös, Pilismarót és Esztergom ebből az irányból megközelíthetetlen.

Északi szomszédunknál, Szlovákiában szintén küzdenek az árvízzel.
A kelet-szlovákiai Kassán több mint 1500 embert lakoltattak ki szombatra virradóra, mert a város négy lakótelepét veszélyeztette a Hernád. A nap folyamán nagyrészt megnyugodott a helyzet, és délután a lakosok egy része visszatérhetett lakhelyére. Ugyanakkor a városban továbbra is mintegy 10 ezer háztartás van áram nélkül, mert az egyik elosztóállomás víz alá került.

A Kassa melletti Ruzín víztároló már megtelt, de a gátak egyelőre bírják a terhelést. A tárolóba 500 köbméter víz folyik be másodpercenként, és ugyanennyit eresztenek le a Hernádba. Ha a beáramló vízmennyiség nem fog növekedni, akkor nem lesz szükség újabb óvintézkedésekre.

Veszélybe került a tornaljai régió ivóvízellátása, mert az áradások beszennyezték az ivóvízforrásokat - jelentették a helyi hatóságok. Több mint tíz falu - mintegy 12 ezer ember - vízellátását ciszternákkal biztosítják. Az egyik településen a romák összeverekedtek az ivóvíz miatt.
Magas az Ipoly vízállása is. A helyi hatóságok felkészültek az esetleges evakuálásra, amely mintegy kétezer embert érintene. A szombatra virradó éjszaka azonban nyugodtan telt el Ipolyságon, és valószínű, hogy elkerülhető a kitelepítés. Ha a vízszint az elkövetkező órákban nem fog megemelkedni, akkor a töltések kibírják a nyomást.

Az E77 főút Ipoly-hídja továbbra is le van zárva. A folyóból két átereszen csapolják le a vizet a környező szántóföldekre és mezőkre.
Révkomáromban a talajvíz okoz gondot, a Kava városnegyedben harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el emiatt. A Duna és a Vág vízállása magas, de a várost nem fenyegeti.

Pozsonynál a Duna fenyeget. A víz már a rakpartokon van. A folyó bal partján a személyi kikötő megközelíthetetlen, mert a Duna elöntötte a bejáratot. A hajózási tilalom miatt a kikötőben horgonyzó hajók turistáit autóbuszokkal szállítják el.

Tekintettel a bonyolult árvízhelyzetre a politikai pártok többsége megszakította választási kampányát. A kormány közölte: 25 millió eurót különített el a kárenyhítésre és a helyreállítási munkákra. Robert Kalinák belügyminiszter szerint az egész országban legalább 160 ezer hektár termőföld van víz alatt. Néhány tucatnyi ház összeomlott, és több száz megsérült. A károk értékét egyelőre senki sem becsülte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!