Belföld

2010.05.21. 09:34

Öt nap és nincs több kampányplakát?

Öt napjuk maradt az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson indult pártoknak és jelölteknek arra, hogy eltávolítsák a kampányban a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

MTI

A választás után több mint három héttel az ország számtalan pontján láthatók még villanyoszlopokra, házfalakra kihelyezett, ám céltalanná vált választási plakátok.
   
A választási törvény szerint a második forduló napjához képest egy hónapon belül, tehát idén május 25-éig kell "eltüntetni" ezeket a hirdetéseket.
   
A jogszabály szerint a plakátokat annak kell eltávolítania, aki azokat elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték. A kampány időszakában az érintett szervezetek engedély nélkül készíthettek plakátot.
   
Ha a plakátokat nem távolítják el időben, Budapesten a fővárosi kezelésű közterületeken a fővárosi önkormányzatnak, míg a kerületekben a helyi önkormányzatoknak kell eljárniuk ezekben az ügyekben, ugyanúgy, ahogy az ország valamennyi településén.
   
Az önkormányzatok a határidő lejártát követően maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.
   
A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló "kampányoszlopokat" helyezett ki a közterületekre; a jelöltek és a pártok ezekre ingyenesen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat. Az önkormányzatok így próbálták megelőzni a "vadkampányolást", vagyis azt, hogy a pártok aktivistái a plakátokat házfalakra, villanyoszlopokra, telefonfülkékre, aluljárók falára vagy hidakra ragasszák fel.
   
A főváros néhány utcájában még az előző önkormányzati választás idejéből származó plakátok is láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!