Belföld

2010.02.18. 05:58

Jelentős sikerdíjért forgatják az önkormányzati pénzt

DH - Lapinformáció szerint a PRIV-INVEST Kft. az őt megbízó önkormányzatok kötvénykibocsátásból származó milliárdjain akár 35 százalékos sikerdíjat is behajthat. A cég korábban 0,5-0,9 százalékról beszélt.

MTI

A Népszabadság csütörtöki számában megjelent cikk szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megállapította, hogy a típusszerződés alapján a PRIV-INVEST Kft. jogosulatlan befektetési tevékenységet végezhet, az eljárást mégis intézkedés nélkül zárták le.
Az írás a békéscsabai önkormányzat 2008-ban indított, négymilliárd forint értékű kötvény kibocsátásból indult ki, amely 2028-ban jár le, a tőke törlesztését 2013-ban kell megkezdeni. 
A tranzakció nem példa nélküli, más önkormányzatok is éltek ilyen eszközzel, s a svájci frankban alacsony kamatú kötvényekből befolyó pénzt többen forintban – magasabb kamatra – azonnal befektették, így rövid távon nyereséghez jutottak. A békéscsabai önkormányzat azonban nem maga intézte a befektetést, hanem megbízta ezzel a budapesti székhelyű PRIV-INVEST társaságot - írja a lap szegedi tudósítója.
A lap kereste Csapó Ágnest, a PRIV-INVEST Kft. ügyvezetőjét, de nem sikerült elérnie, ezért az origo.hu internetes portálnak adott korábbi nyilatkozatot idézett, amely szerint hogy a PRIV-INVEST csak tanácsadással foglalkozik, értékpapír-forgalmazással nem. A cégnek csaknem 25 önkormányzati ügyfele van, ezek összesen 60-80 milliárdos befektetéseit kezelik. Csapó Ágnes az origónak azt állította: sikerdíjuk csak az alaphozam fölötti eredmény 0,5–0,9 százaléka. (A békéscsabai önkormányzattal kötött szerződésükben sávosan 5, 20 és 35 százalék szerepel.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!