Bulivan

2013.03.14. 10:33

Új lemezén dolgozik Márió

Sümeg - Új, saját dalokat és feldolgozásokat is tartalmazó albumon dolgozik Márió, a harmonikás. Ha minden a tervek szerint halad, május végén már hallhatja is a közönség a most készülő anyagot.

Szijártó János

Az ismert, népszerű zenésszel sümegi otthonában beszélgettünk.

- Tizenhárom, tizennégy dal lesz a lemezen, most nagyjából kétharmadánál tartunk. Szükség van az új számokra, frissíteni kell a repertoárt, de nyilván az élő fellépéseken nem hagyhatjuk el a régieket sem. A közönség elvárja az ismert dallamokat, de az állandó megújulást is. Karácsony előtt jött ki az ünnephez kapcsolódó albumom, amely hamar elnyerte a hallgatóság tetszését. Bízom abban, hogy a most készülő összeállítás is hasonló fogadtatásban részesül a tavasz végén, a nyár elején. A koncertekre való felkészülés jegyében lassan a próbákat is megkezdjük. Vannak már lekötött időpontok, de tervezek egy őszi koncertsorozatot Magyarországon - mondta Márió. A téli hónapokban viszonylag sokat tartózkodik otthon a harmonikás, ami a család szempontjából mindenképpen előnyös.

- Ha itthon vagyok, igyekszem minden szabad percet kihasználni arra, hogy három éves kislányommal foglalkozzam. Hárman élünk itt, de nem zárnám ki egy kisebb testvér érkezésének lehetőségét sem. Persze itthon sem szakadok el a zenétől, hiszen saját stúdiómat itt alakítottam ki. Nem mondom, hogy véglegesen, de egyelőre ez a megoldás tűnik a legoptimálisabbnak számomra. Időnként segítek zenekaroknak egy-egy felvétel, egyéb stúdiómunka elkészítésében. A zene a mindenem, nem telhet úgy el nap, hogy valamilyen kapcsolódási ponton ne találkoznék vele. A hangszerem, a harmonika, vagy a szintetizátor örömet jelent, de a stúdiómunkát is szívvel, lélekkel végzem. Mindegy, csak zene legyen - tette hozzá mosolyogva.

Azt is megtudtam, hogy harmonikás egy másik zenei stílust, ezáltal egy másik közönséget is megcéloz. Egy teljesen akusztikus felállású csapattal készülnek erre, amelyben a harmonika mellett konga, hegedű, és egy nejlonhúros gitár szólal meg. Hangsúlyozta, hogy a korábbi Márió és stílusa nem veszik el ezáltal, a két eltérő zenei irányzat párhuzamosan fut egymás mellett a jövőben. A Sümegen élő (itt is született) zenészt sokan ismerik, szeretik lakóhelyén. Sokszor megállítják, megszólítják a utcán, boltban, vagy rendezvényen. Érdeklődnek, hogy mikor lesz koncert, vagy mikor jelenik meg új album, vagy éppejn csak pár szót váltanának vele. Van hobbija is a zenén kívül. Ez pedig a Nordic Walking. A skandináv gyaloglásként is fordítható mozgás lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az ember állóképessége és mozgáskoordinációja. Márió alapos emberként elvégzett egy Nordic walking tanfolyamot, hogy elsajátíthassa a teljesen szabályos technikát.

- Eleinte komoly izomlázam volt, de ma már nem okoz gondot egy nyolc, tíz kilométeres túra sem, amelyet végül a sümegi várba való feljutással zárok. Másik hobbim a búvárkodás, de erre sajnos az elmúlt két évben nem sok alkalmam adódott. Egyszer a Tropicarumban volt lehetőségem cápák közé merülni. Két kísérőm jött velem, de még így is nagyon izgalmas volt a akció. Tény, hogy felejthetetlen élmény marad számomra, amíg élek. Márió kifejezetten értékeli a finom hazai borokat. Maga is borászkodik, így a nemes nedű készítésének miden fázisát ismeri, de azt is tudja, hogy milyen alkalomra milyen bort illik fogyasztani. Fontosnak tartja, hogy hazánkban megerősödjön és hosszú távon is talpon maradhasson ez a történelmi, hagyományok sokaságát magába hordozó ágazat. Ehhez ismert, kedvelt muzsikusként maga is hozzájárulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!