Baba

2013.01.14. 15:21

Ultrahangbuli a divat

Amerika után állítólag Magyarországon is lehet kérni azt, hogy otthon családi, illetve baráti körben derüljön ki a születendő gyermek neme.

Kovács Erika

Idehaza egyelőre csak Budapesten van elterjedőben ez az új szokás, megyénkben még nem jellemző. A vélemények is megoszlanak róla. 

Az USA-ban több, erre szakosodott cég is vállalja, hogy 100-350 dollár (22 ezer-77 ezer forint) ellenében a kismama otthonában, hordozható készülék segítségével végez ultrahangvizsgálatot, melyre a leendő szülők meghívhatják a rokonokat, barátokat. Az est fénypontja természetesen az, amikor bemutatják a születendő gyermeket az egybegyűlteknek, és ünnepélyesen bejelentik a nemét is.  Ennek az új őrületnek szép számmal akadnak ellenzői is, akik szerint egyfelől ízléstelenség show-műsort rendezni a fontos orvosi vizsgálatból, másrészt igencsak ijesztő lehet, ha a vendégek előtt derül ki, hogy netán valami baj van a magzattal. 

- Nem értek vele egyet, nem is hallottam még róla. Ez főként üzletről szól - szögezte le határozottan érdeklődésünkre dr. Turcsányi Csaba, a Veszprém megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya főorvosa, aki harminc esztendeje végez ilyen vizsgálatot. Mint mondta, az ultrahangvizsgálat alapfeltétele az, hogy meghatározott körülmények között történjen, megfelelő készülékkel és szakképzett orvos végezze, aki a vizsgálatról leletet is ad.

 

 


Ízléstelenség show-műsort rendezni a fontos orvosi vizsgálatból? (Fotó: illusztráció)



- Meggyőződésem, hogy ez az esemény egy meghitt, intim dolog, én azt tartottam természetesnek, hogy csak a férjem és a kislányom legyen jelen, amikor kiderül a kis jövevény neme. Ezt nem tartom nyilvános eseménynek még tágabb családi körben sem, nemhogy egy nagyszabású nyilvános bulinak, ahol a barátaink is megjelennek - mondta Bényi-Virág Rita, akinek öt hónapos a kisfia. Példaként említette meg, hogy egyik barátja kifejezetten ragaszkodott ahhoz, hogy csak a baba megszületésekor derüljön ki az újszülött neme, mert annak szerintük külön varázsa van. 

Petersné Balázs Ildikó sümegi fiatalasszony szerint akinek van pénze, hát fizessen érte. Furcsa ez az egész, de ízlés dolga, lehet kedves, emlékezetes esemény is belőle. A fiatal nő úgy gondolja, hogy a legtöbb nőgyógyász nem zárkózna el a család meg az ismerősök kérése elől, akik azt igényelnék, hogy lehessenek jelen akkor, amikor a baba neme kiderül. Nem szükséges ehhez külön bulit rendezni.


Érdeklődtünk budapesti ultrahangcentrumoknál, de még nem terjedt el ez a szokás a fővárosban sem, az ottani orvosok kérdésünkre kijelentették: a hordozható készülékek nem olyan megbízható minőségűek, mint azok, amiket kórházakban, erre szakosodott rendelőkben használnak.


Hazánkban egy ultrahangos orvosi vizsgálat átlagosan tízezer forint körüli összegbe kerül. Már nálunk is lehet kérni úgynevezett babamozit, amikor egy órán keresztül lehet követni a baba mozgását, lehet figyelni közelről testrészeit, amit dvd-n megkaphatnak a szülők 14 ezer forintért.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!