Alap

2014.06.19. 10:46

Felavatták az egykori alapi táncosok szobrát

Alap - Eleik szépséges hagyatékát méltó módon őrzik-ápolják a településen. Ismerve elszántságukat, kitartásukat, bizton továbbadják a felnövekvő nemzedékeknek.

V. Varga József

A Mezőföld Népi Együttes megyén innen és megyén túl is méltán híres hagyományos néptánc-találkozója látványos felvonulással nyitott pünkösdvasárnap a főutcán. A sokaságot Méhes Lajosné polgármester köszöntötte a tizenegyedik néptáncos randevún. A hosszan kígyózó menetet tíz néptáncegyüttes alkotta.

A bécsi Délibáb Táncegyüttes, a buzsáki Boszorkányos Néptáncegyüttes, a szabadbattyáni Sárrét Néptáncegyüttes, a lajoskomáromi Ördögkerék Tánc és Ifjúsági Egyesület, a kőbányai Koccintós Néptánccsoport, a budapesti Kertész Táncegylet, a Pálfai Hagyományőrző Néptáncegyesület, a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület, az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyesület, az alapi Mezőföldi Tücskök és Kistücskök Gyermektánccsoport és alapi Mezőföld Népi Együttes fergeteges gálát prezentált a művelődési ház színháztermében. A produkciók során közreműködött a Szedtevette zenekar, s a táncházban is Juhász Zsófiék húzták a talpalávalót.

Mezőföldi Tücskök és Kistücskök - alapi lányok üveges tánca Fotó: V. Varga József

A néptáncos randevún felavatták Ulicza Jánosné Rozália és Fekti József szobrát, Váraljai Péter fafaragó alkotását, melyhez Simon Imre készített feliratot. A művelődési ház előtt felállított szobornál Méhesné Julika és Botos József, az Alba Regia Táncegyesület elnöke mondott avató beszédet.

A magyarság táncai mellett - határon innen és túl - fontosnak ítélik a helyi táncok ápolását, hiszen a település két táncossal is büszkélkedhet, akik elnyerték a Népművészet mestere címet - emelte ki Köőné Lendvai Marika, az alapi együttes vezetője. Rozália és József már eltávozott a földi létből, de táncaik és énekük (alapi táncok) felkerültek az UNESCO által is ratifikált szellemi kulturális örökség listájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!