Hőstoborzó Dunaföldváron

2020.10.14. 11:30

Az újraélesztésnél a legnagyobb hiba, ha nem kezded a mentést

A legutóbbi, életmentően fontos véradónapon a szokásosnál több is, más is történt, mint rendesen. A remek őszi időben megtelt a művelődési központ udvara a különleges programra odalátogató gimnazista diákok mellett a véradásra érkezett önkéntesekkel.

Balogh Tamás

Gulyás Katalintól, a Magyar Vöröskereszt Tolna megyei Szervezetének igazgatójától ezt is hallottuk.

– Ezzel a programmal a vér­adóknak és az idelátogató fiataloknak is szeretnénk kedveskedni. A célunk a komplex újraélesztés tanítása és gyakoroltatása, már több éve zajlik. Fel akarjuk hívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára, a baleseti sérülésekre, és azok ellátására. Ebben a partnereink az önkénteseink, akik több esetben az Országos Mentőszolgálat dolgozói. A Covid miatt az idén egy kicsit rendhagyóan alakult ez a tevékenységünk. Foglalkozunk a helyes maszkhasználattal, a kézfertőtlenítéssel, és minden egyes olyan dologgal, ami most nagyon fontos lehet. A munkánkhoz különböző látványelemeket is felhasználunk. Mellette az egészséges táplálkozást népszerűsítő kóstolóval is készültünk. Természetesen sokkal több gyermekre számítottunk, de örülünk neki, hogy ennyien is el tudtak jönni, hiszen az első a biztonság és az egészség védelme. Most a helyi gimnázium diákjaival találkoztunk.

Lehetőséget kell biztosítani a fiataloknak, hogy megtanulják az életmentő ismereteket – ez a felnőttek felelőssége Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

 

A hétköznapi hősök

– Mindannyian azok, akik vért adnak, hiszen azzal is életet mentenek. Annak nevezhetők, akik veszik a bátorságot, és a szabadidejüket áldozzák fel arra, hogy megtanulják az életmentés módszereit. Ők is idetartoznak, akik az itt tanultakkal szükség esetén az életük valamely területén nyújtanak majd segítséget a bajba kerülteknek. Innentől kezdve nem tehetetlenül állnak a vészhelyzetben, hanem tudni fogják a dolgukat.

– Nem túl nagy felelősség ez ilyen fiatal embereknek?

– Nem, hiszen az lenne a felelőtlenség, ha nem biztosítanánk lehetőséget a számukra ahhoz, hogy ezeket a dolgokat megtanulhassák. Ezzel az akcióval az a célunk, hogy a fiatalok is megfelelő munícióval rendelkezzenek a segítségnyújtáshoz. Ezt nem lehet elég korán kezdeni! Játékosan, a saját szintjüknek megfelelően, akár már az óvodákban is lehet erről beszélni.

Az esemény szervezője, Gulyás Katalin

Korán kezdte

Farkas Krisztián egy ötödikes, tizennyolc éves dunaföldvári gimnazista, egy, számunkra nagyon meglepő dolgot árult el magáról.

– Már hét éve vöröskeresztezek! Az ismerkedést ezzel a szolgálattal a Kuti Vali néninél a nyári táborokban kezdtem, itt Dunaföldváron. Vigyáztam a gyerekekre, és segítettem, amiben csak tudtam. Elvégeztem egy XBLS újraélesztési valamint egy elsősegélynyújtási tanfolyamot, és azóta már három, tíznapos önkéntes turnusban vettem részt a Balatonon. Az idén nyáron Révfülöpön, a Szigeti strandon dolgoztam. Kisebb kagylók okozta sérülések mellett egy orrvérzéses kis­srácot is el kellett látnunk. Tavaly volt egy kartöréses esetünk is, amihez mentőt kellett hívnunk. Mindig adódik valami megoldandó feladat a számunkra. Ez alkalommal a rendezvény lebonyolításában segédkeztem.

Farkas Krisztián már sokadik bevetésén önkénteskedik

Az utánpótlást építi

Géczi László, a Magyar Vöröskereszt Dunaföldvári Szervezetének elnöke tizenkét éve a mentőszolgálat ápolója is. Ezen a délelőttön sokféleképpen igyekezett megnyerni a gimnazistákat. Sikerrel járt, figyeltek rá és együtt végezték a gyakorlatokat.

– Ezen a napon én vezettem be a gimnázium helyszínre látogatott tanulóit az életmentés alaplépéseibe. Ők voltak a Hősképzés jelöltjei. Azt is reméltük, hogy belőlük is lesznek olyanok, akik majd utánpótlásként fognak csatlakozni a mi önkéntes munkánkhoz. Magyarországon a vezető halálokok egyike a hirtelen szívmegállás. Ennek az ellátására nálunk még nincsenek eléggé felkészülve az emberek, így nagy szükség van a legfiatalabb korosztályok képzésére. Reményeink szerint, ha szimpatikusnak, érdekesnek és izgalmasnak találják ezt a feladatot, akkor barát-barát alapon már egymást is magukkal fogják vonzani, így az egészségügy segítői lehetnek.

– Első körben meglehetősen megszeppenve állták körül a megmentendő bábokat…

– Igen, ez így volt. Érthetően furcsa volt nekik, hiszen a vírusjárvány miatt az újraélesztési gyakorlat egy kicsit megváltozott protokoll szerint történt, mint amit eddig láthattak. A szájba fúvás nélkül végeztük. A kezdeti meglepetés után nagyon nagy élmény volt a számukra.

Géczi László hozzáértéssel és empátiával kezeli a fiatalokat

Bátorságot adni nekik

– Ennek ez az alapja. Sokat kell dicsérni őket, amikor ügyesen csinálják. Nagy a felelősség, amikor életmentésre vállalkozunk. Az újraélesztésnél a legnagyobb hiba az, ha nem kezded el! Először is hívjunk segítséget, és egyre bátrabbak leszünk.

– A mentős és a vöröskeresztes munkám közben is szívesen foglalkozok ezzel a korosztállyal. Egy kis bátorító és elismerő szóval feloldva a félelmüket, nagyon szép munkára képesek.

– És a vírussal kapcsolatos információk?

– Tudjuk, hogy tudják és mindenütt erről beszélnek. Nyomatékosítani szerettem volna, hogy itt van. Egyik embernek kisebb, másoknak nagyobb gondokat okozhat. Figyelnünk kell egymásra, és a legfontosabb dolgokat, a maszk viselését és a kézmosást egymás biztatásával is el kell érjék.

– A jövőt is építetted?

– Igen, hiszen a mi szervezetünkben édesanyám mellett dolgozva látom, hogy az aktivistáink az idősebb korosztályhoz tartozóak lettek. Nagyon nagy szükség van az utánpótlásra, hiszen át kell vennünk tőlük a feladataikat. Egy jó csapatmunkára, és alkotó közösségbe várjuk őket, ahol minden alkalommal hasznos dolgot végezhetnek a közösség számára.

– Eredményes volt a rendezvény?

– Teljesen. A diákok mellett a felnőttek is megjelentek, és ők is aktívan végigpróbálták, megtanulták az életmentés alaplépéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!