„Kedves Margit Nagysám!”

2021.11.08. 11:30

Képes levelezőlapokból nyílt kiállítás az Intercisa Múzeumban

Ezzel a címmel nyílt kiállítás pénteken az Intercisa Múzeumban. Az új tárlat a képes levelezőlapok segítségével repíti a látogatókat a múltba, ezúttal két család történetének összefonódása segítségével.

Brousil Csaba

Fotó: LI

A tárlatot Kronászt Margit történész-muzeológus, a kiállítás kurátora nyitotta meg.

Elmondta, hogy 1869. október 1-je nagy nap volt a Monarchiában, ugyanis ezen a napon jelent meg az első postai lap, a képes levelezőlap elődje. Kiemelte, hogy ezzel a kiállítással az volt a célja, hogy bemutassa, a képes levelezőlapokból milyen adatokat lehet „kinyerni” akár egy család, akár egy település történetére vonatkozóan.

A korabeli íróeszközöket is felvonultatták a kiállításon

A tárlat bemutatja a képes levelezőlap mint műfaj kialakulásának történetét, annak későbbi változásait is. Ezentúl településtörténeti bemutató is, hiszen a Takács-Babanits gyűjtemény három településhez köthető. Ezek: Hercegfalva-Ordaspuszta, ahonnan Babanits Margit, a gyűjtemény központi alakja származik, Dunapentele, ahol közel másfél évtizedet élt a családjával, illetve Dunavecse, ahová férjhez ment Takács Kálmánhoz. A képes levelezőlapokból megismerhető a két család története és a családfák is kirajzolódnak ezekből a kordokumentumnak tekinthető lapokból.

 

A gyűjtemény kiemelkedő része az 1914–18 közötti időből való képes levelezőlapok, ugyanis ezekből kiolvasható, hogy Takács Kálmán élete hogyan alakult a háborús frontvonalban. Fontos adatokat kaphatunk ebből az időszakból arra nézvést, hogy mit is mertek leírni az emberek akkoriban ezekre a levelezőlapokra, hogy mik voltak életük prioritásai, milyen eseményeket emeltek ki és írtak róla egymásnak. Például családi ünnepek, a mezőgazdasági munkák jeles napjai s szakaszai és a fontos, megtartott egyházi ünnepek is említésre kerülnek.

A képes levelezőlapok történetét is feldolgozó kiállítás egészen 2022. március 25-ig látogatható az Intercisa Múzeumban

A képeslapok mellett családi képek is bekerülhettek a tárlat anyagába, köszönhetően annak, hogy a leszármazottak ezekkel a képekkel segítettek arcot is adni a szereplőknek, akikről a kiállítás szól.

A tárlatot 2022. március 25-ig lehet megtekinteni az Intercisa Múzeum földszinti aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!