szüreti felvonulás

2021.10.11. 07:00

Ostorcsattogtatós vonulás Baracson

A felnőttek felelőssége, hogy népi kultúránk hagyományait átadhassuk az utánunk következő nemzedékeknek – hallottuk Suplicz Mihálytól, a Baracs Táncegyüttes vezetőjétől a szüreti felvonuláson.

Horváth László

Baracs – Október 9-én, szombaton vidám hangulatban ébredhettek Baracson az emberek. A vidéki életben a hagyományok szerint szüreti felvonulás és bál követi a szőlőtermesztők őszi befejező munkáit. Bár a szőlőskertekben még van tennivaló, azonban a vigasság nem maradhat el. Így tettek a város melletti községben is a Baracsi Nagycsaládos Egyesület szervezésében zajló programon.

Templomoson sem aludtak sokáig szombaton az emberek, hiszen hangos ostorcsattogtatással és a lovas kocsiról szóló zene mellett tánccal, kurjongatással hívták a lakosságot az esti szüreti bálba. Több mint két évtizede rendez hagyományőrző felvonulást a Baracsi Nagycsaládosok Egyesülete, amely az idén is nagy igyekezettel készült. A rendezvény egyik megállójában Bebesi Csaba vezetőségi tag és fő szervező beszélt a programról.

– 1997 óta tartjuk a szüreti felvonulásunkat és a hozzá tartozó esti vigasságot, talán csak egy maradt ki. A tagság teljes mellszélességgel már augusztustól a megvalósításon dolgozott. Kiváló a csapat, és a munkamegosztásnak köszönhetően zökkenő és baleset nélkül, jó hangulatban vonulunk végig a településrészek utcáin. Tizenöt megállón, tizennégy kilométeren át, tizenöt kocsi és közel húsz lovas alkotja a menetet. Örömünkre, nagyon sokan jöttek. Ráadásul most 25 éves az egyesületünk, így egyben jubileumi rendezvényként is tartjuk.

 

A forgatagban rátaláltunk Suplicz Mihályra is, aki nem kisebb lelkesedéssel beszélt az idei vigadalomról.

– Szerencsére tavaly is sikerült megtartani a felvonulásunkat. Sajnos a bál akkor nem jöhetett létre a vírushelyzet miatt. Az idén viszont teljes a program, aminek láthatóan mindenki nagyon örül. Külön örvendetes, hogy a hagyományok már velünk élő szokások. Ez a mi felelősségünk, és nemcsak a néptánctanároké, hanem a szülőké, meg minden felnőtté. Amikor elkapcsolunk egy népzenét, népi éneket, néptáncot a rádióban vagy bármely médiában, akkor óriási hibát követünk el! Hála Istennek, ahogy most is körbenézünk, rengeteg fiatal van velünk. Bízunk benne, hogy a magyar kultúra legalább addig fennmarad, amíg mi vagyunk, illetve át tudjuk adni ezt a fantasztikus tőkét – mondta lapunknak a néptáncos körökben jól ismert szakember.

A menet egyik leglátványosabb helyszíne az óvoda előtti tér volt, ahol a Négy Vándor Óvoda gyerekei adtak műsort. A tánc után itt a csikósok külön számként ostorbemutatót tartottak. A sokaságban előkerült az egyesület vezetője, Právics István is, aki a kondéroknál töltötte eddig az időt. Csak megerősíteni tudta Bebebsi Csaba szavait és nagyon köszönte az egyesület munkáját. A felvonulás után este bállal zárult a szüreti program, ahol hangulatfelvezetőként az általános iskola alsó tagozatának gyerekeiből álló Kiscsipás és a Kiscsapás műsorát láthattuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!