kiállítás és koncert

2021.09.11. 21:11

Nyitott templomok Dunaújvárosban

A dunaújvárosi római katolikus közösség idén is csatlakozott az Ars Sacra Fesztiálhoz, vagyis a nyitott templomok országos rendezvénysorozathoz.

Molnár Emese

Fotó: LI

Szombaton délután egy olyan programra várták az érdeklődőket, amelyen a helyi szakrális értékeket ismerhették meg. A fesztiválnak ugyanis épp az a célja, hogy a vallási közösségek kulturális, művészeti kincseit bemutassák. A Krisztus Király nagytemplomban van is mit az emberek elé tárni, hiszen a közelmúltban megáldott ólomüvegablakok, a Mózes és a Szent Borbála-szobor mind egy rendkívüli szakrális térré alakította az egyébként építészeti szempontból különleges építményt. Ezek létrehozásáról, a Bárda Tibor festőművész által megalkotott ólmozott üvegablak témáiról, szereplőiről mesélt a jelenlévőknek Megulesz Gabriella, a Pentele Katolikus Caritas Alapítvány elnöke. Előadásában elhangzott, hogy már megvan az utolsó nagy ablak terve is, és remélhetőleg jövőre megáldhatják az alkotást, amely azon huszadik század szentjeit ábrázolja majd, akik a kommunizmus áldozatai voltak.

 

A templom bejáratánál egy kis játékbazár volt, tele textíliából készült állatfigurákkal. Ezek különlegessége abban rejlik, hogy az újrahasznosítás gondolata hívta életre. A katolikus karitász folyamatosan gyűjti a használtruha és háztartási eszköz adományokat, amelyek közül szerdánként tudnak a rászorulók szükség szerint válogatni. Visznek felajánlást más településekre, sőt, a határon túlra is, ám sok felhalmozott textília is marad. Ezek hasznosítására azt találták ki, hogy az ügyeskezű, horgolással foglalkozó önkéntesek kedves játékfigurákat (amigurumi-figurákat) készítenek, az eladásukból származó bevételt pedig olyan jótékonysági feladatokra tudják fordítani, mint például élelmiszercsomagok összeállítása a nehéz sorsúaknak, vagy éppen babgulyás készítése a hajléktalanszálló ellátottjainak.

Egy vendégkiállításnak is otthont adott az altemplom. Mint azt Megulesz Gabriella elmondta, a karitász kapcsolatban van Máramarossal és Kónya Mária, a Szent Tádé Egyesület elnöke felajánlotta, hogy bemutathatják itt is a Máramaros kincsei fotókiállítást az azonos című könyvvel egyetemben. Ezek a képsorok tulajdonképpen Erdély szépségeit tárják a közönség elé.

A program folytatásában fellépett a Dunaújvárosi Vegyeskar, a hangverseny után pedig szentmise volt.

Az Ars Sacra Fesztivál időzítése nem véletlen, ezzel kapcsolódnak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!