Beszakadt egy kukásautó alatt az út, de nem ez volt a legnagyobb baj

2020.11.01. 18:13

Partfalcsúszás Kulcson: 30 ember élettere van veszélyben

Mint ahogy arról sokan értesülhettek a kulcsi közösségi médiából is, a közelmúltban a szemétszállító teherautó alatt szakadt be az út a Hargitai és a Horgász utcák kereszteződésében.

Török Tímea

Nem kis problémával kellett szembenéznie a település önkormányzatának a mentés során.

Az elakadt jármű segítségére érkező héttonnás katonai darus autó nem fért be az utcába, így Pulai Tibor településgondnokra és munkatársaira hárult a feladat, hogy az útszakaszt járhatóvá tegyék a magas felépítményű gépjármű részére. Ezért a menetcél felé vezető utat megtisztították, a fák belógó részeit eltávolították. Két napon át vágták és darálták négy-öt méteres magasságig a belógó fákat mintegy egy kilométeres szakaszon, majd egy teherautónyi murvát is a helyszínre kellett szállítani és elteríteni, hogy a darus kocsi megkezdhesse a szerencsétlenül járt kukásautó kiemelését.

Ha laknak a területen, a kukásautónak közlekednie kell

– Senkinek sem szeretnék belegázolni az érzéseibe, mégis azt gondolom, át kellene gondolni, hogy az ember hol szeretne életvitelszerűen lakni. Az ingatlantulajdonosoknak nem csak a jogaikkal, de a kötelességeikkel is tisztában kellene lenniük, gondolok itt például a kertből a közterületre kilógó fákra és növényzetre, illetve a szándékosa közterületre ültetett növényekre, amelyek rendben tartása nem az önkormányzat feladata lenne, de akadályozzák a közlekedést – mondta el az eset kapcsán Pulai Tibor.

Jobb Gyula polgármester részletesen tájékoztatott a helyzetről. Mint elmondta, a baj Kulcsnak a Rác­almás felé lévő déli részén jelentkezett.

A domboldal egyértelműen lesuvad, magával tolva, maga alá gyűrve a közutat

– Bár sokan egyből ördögöt kiáltottak Kulcson a csatornázási munkák utáni úthelyreállítások kivitelezőire, szeretném leszögezni, hogy az említett szakaszon csatorna építési munka nem folyt. Az említett utcák útjainak állapota nem a csatornázással van összefüggésben, hanem több más jellegű probléma negatív hatásának következménye – hangsúlyozta a polgármester.

Majd folytatta: – Számos szempontból is gondot jelent, hogy egyre többen költöznek olyan külterületi utcákba, vagy üdülőterületre, ahol az életvitelszerű lakhatás feltételei, körülményei nem összeegyeztethetőek az infrastruktúrával. Hiszen az ilyen utcák útjainak állapota nem képes ellenállni a szippantókocsi vagy a kukásautó napi-heti szintű terhelésének, az ott lakók kiszolgálása azonban megköveteli azok forgalmát ezeken a területeken is. Nem beszélve arról, hogy sok helyen a kerítések is a telekhatáron kívülre kerültek, így értékes helyet vesznek el az amúgy sem túl széles utcákból, de sokan nem törődnek az utcára kilógó faágakkal, növényekkel sem, amelyek lehetetlenné tették a katasztrófavédelem bejutását. Csak gondoljunk bele, ha netán tűz ütne ki egy ilyen utcában egy ingatlanon, a tűzoltóautó és a mentők sem tudnának időben a helyszínre érkezni, akár tragédia is történhetett volna.

Már négy területen csúszott a part

2010 és 2014 között négy területet érintett Kulcson a partfalcsúszás. A Vöröspart elnevezésű legészakibb megcsúszott területrészen nem történt beavatkozás a további partmozgás megakadályozása érdekében, a Hullám-Deák utca térségében egy ütemben végeztek a szakemberek munkálatokat az úgynevezett háttérvizek kivezetésével. A hajóállomás és a strand térségében minden védelmi beavatkozás maximálisan megvalósult a Dunaújváros közeli kistelepülésen. Így kivezették a háttérvizet, horganyzás készült és cölöpök, támfalak épültek a további csúszások megakadályozása ellen védekezve. Az elmúlt tíz év során a település összesen 1,2 kilométeres szakaszán volt partfalcsúszás.

– A területen egyértelműen tapasztalható a vizesedés. Ez a terület partfalcsúszási védekezés tekintetében eddig nem volt érintett. Látható jelek a kerítések, támfalak, villanyoszlopok dőlései, amelyek a településrész lassú mozgását engedik feltételezni. A domboldal egyértelműen lesuvad, magával tolva, maga alá gyűrve a közutat, veszélyeztetve a Hargita utca Duna-parti oldalán elhelyezkedő ingatlanokat. A helyszínen szerzett információk birtokában a település vezetése bejelentést tett a katasztrófavédelem felé, és vis maior kérelmet nyújtott be a Belügyminisztérium irányába a partfal helyreállítása anyagi fedezetének biztosítása érdekében. A kiérkező katasztrófavédelmi szakemberekkel október 30-án, pénteken délelőtt a helyszínen bejárást tartottunk a jegyző asszony részvételével, ennek során jegyzőkönyv is készült. A szakemberek jelezték a Belügyminisztérium és a Bányakapitányság felé a bejelentésünk indokoltságát. Most azt tapasztaltuk, hogy konkrétan a Hargita utca közepe járhatatlan. Bár a terület besorolása üdülőövezet, ebben az utcában több mint tíz családban harminc ember lakik életvitelszerűen. Kétség sem fér hozzá, hogy meg kell védenünk az itt élő lakótársainkat. De az önkormányzat útját sem hagyhatjuk ebek harmincadjára, mert a Hargita utca köti össze Rácalmást Kulccsal. Ugyanis az alatta található Hajós utca már a Duna medervonalán halad, és egy esetleges árvíz okozta katasztrófa-helyzetben szükség van a használatára.

Látható jel a kerítések, támfalak, villanyoszlopok dőlése, ezek a településrész lassú mozgását engedik feltételezni Fotók: Török Tímea/Dunaújvárosi Hírlap

– A közlekedés biztonsága érdekében elsődleges intézkedésként a Hargita utcában bekövetkezett partfalmozgás miatt megváltoztattuk a Hargita utca forgalmi rendjét – sorolta az intézkedéseket a polgármester. – A katasztrófavédelemmel egyeztetve önkormányzatunk úgy döntött, hogy a Sőtér sétány felől a Hargita utca – Horgász utca kereszteződéstől Rácalmás felé behajtani tilos tábla, és a Duzloki utca felől a Hattyú köztől pedig zsákutca tábla lesz elhelyezve várhatóan a helyreállító beavatkozás végéig. Az előzetes költségbecslések alapján a mintegy 160 méter útszakasz helyreállításának becsült értéke a 300 millió forintot meghaladja, ilyen mértékű önerő biztosításával önkormányzatunk nem rendelkezik – mondta végezetül Jobb Gyula polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!