Országos felmérés

2020.10.15. 07:00

Így alakította át utazási szokásainkat a vírus

A koronavírus-járvány alaposan átalakította a magyarok utazási hajlandóságát és szállásválasztási szokásait – derül ki egy országos reprezentatív felmérésből. Az eredmények alapján idén 15 százalékkal kevesebben terveztek utazást, és 22 százalékkal többen gondolkodtak belföldi üdülésben az egy évvel korábbihoz képest.

Brousil Csaba

Travelers leaving airport are wearing protective masks.

Fotó: FaustFoto

A kutatásból kiderült, hogy miközben a vendégek továbbra is elvárják a minőségi szolgáltatásokat, kiemelten fontossá vált az is, hogy a szálláshely garantálni tudja a higiénikus feltételeket és a biztonságos távolságtartást. Lényeges a változás azoknak a mutatóknak a tekintetében, amelyek az úti cél megválasztásával, az utazás módjával és a szállás kiválasztásával függenek össze: a magyarok inkább választottak idén belföldi szállást, és egyéni utazási módot. A minőségi szolgáltatásokat, barátságos vendéglátást és sokféle programlehetőséget kínáló vendéglátóhelyek továbbra is a legnépszerűbbek, ugyanakkor hangsúlyosabbak lettek a biztonsággal, higiénével kapcsolatos elvárások.

Sokan kerestek eldugott, biztonságosabbnak tartott szálláshelyeket

Ezzel összefügg, amit nyár végén a Magyar Nemzetnek adott interjúban Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója mondott: „A turizmus újkori történetének legjobb időszakát zárjuk a vidéki Magyarországon: a májusi újraindulás óta, főként júliusban és augusztusban várakozáson felül teljesített a belföld, erős alapot adva a folytatáshoz. Ismertette: júliusban 1,2 millió magyart fogadtak a szálláshelyek, évtizedek óta ez a vendégszám eddig a legmagasabb a nyár közepén és 160 ezerrel több, mint egy évvel korábban.”

A szálláshelyeken és a közösségi terekben fontos a szabályok betartása, és a higiénikus feltételeket garantálni kell a vendégek számára Fotó: Pixabay

Az országos felmérés szerint idén 22 százalékkal többen tartották fontosnak a belföldi utazást, és 24 százalékkal többen az egyéni szervezést, mint tavaly. Még jelentősebb a változás két másik szempont esetében: a válaszok alapján 2020-ban közel kétszer annyian (66 százalék) gondolták fontosnak, hogy a szálláshely garantálja a biztonságos távolságtartást, mint 2019-ben (34 százalék). A koronavírus-járvány hatására a szálláshelyek környezetéhez is másként viszonyulunk: az idei utazások tervezésénél a többség (53 százalék) számára már fontos szempont volt, hogy olyan szállást válasszon, amelynek környezetében nincs tömeg.

Az árakról mit lehet tudni?

Erről már kevesebb szó esik a felmérések tekintetében, de kétségkívül fontos járulékos adat, információ az, hogy mennyivel került többe vagy kevesebbe az idei nyaralás azoknak, akik ezt megtehették, mint tavaly. Saját nyári felmérésem szerint maradtak szállásadók két lábbal a földön, de akadtak olyanok is, akik meglátva a lehetőséget, irreális áron szerették volna kiadni eldugott kis faházukat, nyaralójukat. Aki időben felismerte a helyzetet, az többnyire talált pénztárcabarát szállást belföldön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!