Terület- és Településfejlesztési Operatív Program

2020.06.26. 20:30

Térségünkben Iváncsa és Daruszentmiklós is részesült a támogatásból

2,8 milliárdból indulnak fejlesztések tizennégy Fejér megyei településen

duol.hu

2, 843 Milliárd Forint összegű, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból tizennégy Fejér megyei településen az életminőség javítását növelő pályázati bejelentést tett pénteken délelőtt Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeházán. A támogatás összegéből felszíni csapadékvíz elvezetés, óvoda és bölcsőde valamint út- és turisztikai fejlesztések valósulnak meg az érintett településeken.

Dr. Molnár Krisztián elmondása szerint az érintett, pályázati nyertes településeken élők számára létfontosságú fejlesztések valósulnak meg, melyek közül öt települést emelt ki a tájékoztatón.

„Bakonycsernye 360 millió forintos támogatásban részesül csapadékvíz elvezetésre, melyből egy új záportározót építünk, a patakmedret is rendbe tesszük, hogy reményeink szerint ezzel hosszútávon védelmet nyújtsunk a településnek, ahol az elmúlt tíz évben minden nagyobb esőzéskor víz alá kerültek a házak és a kertek. Ezzel az ott élők régi vágyát teljesítjük.” – hangsúlyozta az elnök.

A Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések pályázati felhívás esetében a mostani döntésekkel négy település: Bakonycsernye, Iváncsa, Igar és Daruszentmiklós valósíthat meg csapadékvíz-elvezetési fejlesztéseket, mintegy 520 millió Ft összegben.

Tavaly átadtuk a Söréd-Zámoly, Zámoly-Csákvár útfejlesztésünk első szakaszát. A Zámolyi körforgalom után mintegy két km-rel zárult az a fejlesztés, melyet a terveink szerint Csákvárig folytatunk, aztán további terveink között szerepel a bicskei körforgalomig kibővíteni ezt a fejlesztést. Az 539 millió forint plusz forrással Csákvárig biztosított a forrás a kivitelezésre.”- tájékoztatott Dr. Molnár Krisztián.

„Fontos fejlesztés a településkép, a szellemi és kulturális értékek megőrzését elősegítő, móri Lamberg pince megmentése 276 millió forintból. A patinás, régi műemlék épületet felújítjuk és a környezetét is rendbe tesszük.”- tette hozzá az elnök.

„Szerencsére Fejér megyében a számok magukért beszélnek, a megnövekedett gyermeklétszám miatt egyre nagyobb az igény óvodákra, bölcsődékre, iskolákra. Számunkra a magyar családok, a magyar gyerekek az elsők. A mostani 1,5 milliárdos fejlesztés ezt jól mutatja. Azért dolgozunk, hogy a megyei bölcsőde rendszer felújításával megfeleljünk a szükségleteknek. A bölcsődei fejlesztések közül kettőt emelnék ki, a nagyságrend miatt az Etyekit, ahová 642 millió forrás jut. A másik Sukoró pályázata, amely nemcsak bölcsőde, hanem óvoda fejlesztés is. Egy háromszintes épület reményeink szerint hosszú távon oldja meg a gyermekek elhelyezését a településen.” – fogalmazott Dr. Molnár Krisztián.

Bölcsődei kialakításra, bővítésre eddig huszonöt Fejér megyei település nyert támogatást fejlesztésre, mintegy 4,45 Mrd Ft értékben. A mostani döntésekkel további hat település: Nádasdladány, Mány, Szár, Etyek, Daruszentmiklós, Sárkeresztúr valósíthat meg bölcsődefejlesztést, mintegy 1 Mrd Ft összegben. Emellett a foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” pályázati felhívás keretében további egy település, Iváncsa valósíthat meg mini bölcsőde fejlesztést, egy másik, Sukoró pedig bölcsődei és óvodai infrastruktúra fejlesztést, összesen 464 millió Ft értékben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!