Méltón az alkalomhoz, méltón a hely szelleméhez

2019.11.11. 14:00

Dunaújvárosi siker a X. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozón

A Dunaújvárosi Vegyeskar nyerte a Dréta Antal Vándordíjat. A jubileumi rendezvény végén hat kórus száznyolcvan résztvevője énekelte együtt katartikus hangzással a Soli Deo Gloria című művet.

Horváth László

Hosszú évek hagyománya Mezőfalván, hogy a katolikus templom felszentelésének évfordulója alkalmából hangversenyt rendeznek. Az idei, egyben jubileumi eseményen hat kórus, a Dunaújvárosi Vegyeskar Kurucz Gergely vezényletével, a Paksi Városi Vegyeskar Ujházy Krisztina karnagyi irányításával, a Zirci Városi Vegyeskar Géring Klára vezetésével, a Nagyvenyimi Fontana Nőikar Péter Kata vezényletével, az erre az alkalomra újra összeállt Viadana Kamarakórus Kurucz Gergely dirigálásával és a házigazda Mezőfalvi Nőikar Balogh Tímea vezetésével mutatta be a helyhez és az alkalomhoz illő egyházzenei műveket.

A Dunaújvárosi Vegyeskar vihette haza a Dréta Antal Vándordíjat

A köszöntőben elhangzott, hogy eddig sikerrel és örömmel szervezte ezt a nemes rendezvényt Lakos Angéla, a Mezőfalvi Nőikart tizenkilenc éven át vezető karmestere, egyben a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó megálmodója. Megtiszteltetés tehát a hagyomány továbbvitele, s a jubileumi alkalomra olyan együtteseket hívtak vendégül, amelyek a tíz év alatt elnyerték a vándordíjat. A találkozó igazából nem verseny, hiszen különböző összetételű énekkarok szerepelnek együtt, ugyanakkor Mezőfalva önkormányzata alapított egy különdíjat Dréta Antal zirci apát, falualapító emlékére, s ezt évről évre más kórusmű nyeri el – hallhattuk Balogh Tímeától, a Mezőfalvi Nőikar vezetőjétől. A jubileumi találkozón is gyönyörűen szólaltak meg az énekkarok, végül a Dunaújvárosi Vegyeskar kapta a Dréta Antal Díjat.

Hat kórus tagjai énekelték a Soli Deo Glóriát. Elöl: Péter Kata, Géring Klára, Kurucz Gergely, Balogh Tímea és Ujházy Krisztina karvezetők

A Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó eddigi díjazottjai: a Sárbogárdi Vegyeskar 2009, a Viadana Kamarakórus 2010, 2012, 2014-ben is elvihette a vándordíjat. Bonawox Nőikar 2011 (sajnos már felbomlottak). Mezőfalvi Nőikar 2013 és 2015. Paksi Városi Vegyeskar 2016. 2017-ben a rendezvény elmaradt. A Kisújfalusi Református Egyházközösség kórusa 2018. A tizedik, egyben jubileumi kórustalálkozón pedig a Dunaújvárosi Vegyeskar nyerte a neves díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!