kerekasztal-beszélgetés

2019.03.07. 14:00

Drogok: kezelni csak a családdal együtt lenne jó

lfjúságról szóló kerekasztal-beszélgetést rendeztek szerdán délelőtt a Magyar Református Egyház Petőfi utcai Drogambulanciáján gyermek- és ifjúságvédelmi szakembereknek, pedagógusoknak.

Pekarek János

A tegnapi minikonferencián Centgráf Károly, a drogambulancia vezetője mutatta be az intézmény szolgáltatásait az egybegyűlteknek.

Az egészségügyi, illetve szociális szolgáltatás keretében hamarosan megkezdődő gyermek és ifjúsági addiktológiai járóbeteg-szakrendelést, amelyen orvos és gyermekpszichológus is segíti majd a rászorulókat, elsősorban családterápiás foglalkozásokkal. Ez alacsony küszöbű ellátás lesz, nem kell hozzá még személyazonosítás vagy tb-kártya sem, a bekerülésnek nincsen feltétele.

A nap másik előadója, Orsolics Zénó, a Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának (Ráckeresztúr) gyermek és ifjúsági addiktológiai rehabilitációs szolgálatának vezetője mutatta be 2015. december elseje óta működő intézményüket, amelynek (egyik) jelmondata: Szép, csendes, védett környezet – nem a kerítések által! Mint mondta: Magyarországon két ilyen intézmény van ma, a másik a szegedi ifjúsági drogcentrum.

Pillanatkép a kerekasztal-beszélgetésről: bal szélen Centgráf Károly, a drogambulancia vezetője Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Nullától 19 éves korú gondozottakkal foglalkoznak, tizenkét éves korig azonban családban. Az intézmény zöldmezős beruházásként, uniós pályázattal jött létre, a kanadai Portage program ihletésére.

Orsolics Zénó úgy fogalmazott: elképzelhetetlen történetekkel találkoznak ott...

Ez magas küszöbű ellátás: HIV-szűrés, tbc-szűrés, szakorvosi beutaló és tb-kártya szükséges a bekerüléshez, és jó (lenne) a család támogatása is, mert a gyerek vagy tini önmagától nem fog javulni. Annak ellenére sem, hogy támogatóik a terápiás közösségi modellben sok önállóságot, de felelősséget is adva nekik, megpróbálják elhitetni velük: ez az ő életük, amibe van beleszólásuk! „Több van benned, mint hinnéd!”: így szól egy másik szlogenjük.

„Ha már itt vagy, nézzük, mit tudunk együtt kihozni ebből a helyzetből” – így közelítik meg a fiatalokat. Akik szerint ez nem egy „gáz hely...”

Nem iskola!

A minikonferencián elhangzottak szerint a rossz családi helyzet egyik tünete a drog. Nem véletlen, hogy sokszor a drogos fiatal szüleivel többet foglalkoznak, mint magával a fiatallal. A szülők is kapnak munkafüzetet, amit vezetniük kell(ene). A szülőnek is lehetőséget kell adni a fejlődésre: ez is egy, az intézmény nagyon komolyan vett jelszavai közül. Egy másik: mindenkinek végtelen számú esély jár!

A ráckeresztúri intézmény fejlesztő pedagógiával foglalkozik, de nem iskola. Első helyen a terápia áll, csak a második a tanulás: az ott lévők többnyire magántanulók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!