Utazó

2013.09.10. 10:27

Zalakaros: ahol nemcsak vizet, hanem bort is "prédikálnak"

Zalakaros azon ritka városok egyike, ahol remekül megfér egymás mellett a víz és a bor. Tréfásan azt is mondhatnánk, hogy míg régen a hegy leve határozta meg a település lehetőségeit, addig ma a gyógyvíz adja a lehetőséget arra, hogy mind többen ismerhessék meg a helyi borokat.

Pásztor András

A zalakarosi szőlőhegyen érdemes túrázni, a jó borok és remek ételek mellett ugyanis páratlan kilátásban is gyönyörködhet az ember. Ha csak virtuálisan is, de tegyünk most egy sétát a karosi bor-úton, amelynek első állomása a hegyi kilátó, ahonnét csodálatos panoráma tárul elénk, tisztán látható a Kis-Balaton, és a Balaton-felvidék. A kilátó tövében egy családias hangulatú borozó is található, ahol kemencés ételeket, helyi és környékbeli borokat is kóstolhat az utazó.

Továbbhaladva a Határ úton az úgynevezett „Naplemente” terasznál pihenhetünk egy keveset. Kicsit tovább sétálva érkezünk meg a „Törökles” kilátóponthoz.

– Ez a terület onnan kapta a nevét, hogy a török seregek többször is átvonultak Karoson, miközben feldúlták, felégették a falut, ezért az erdőbe menekülő lakosság innen leste ki, mikor térhetnek vissza lakhelyükre – említette Czimondor Nándor, a helyi turisztikai egyesület elnöke, aki kitért arra is, hogy a dél-zalai városban miként is próbálják népszerűsíteni a borkultúrát.

– Az önkormányzat önként vállalt feladatának tekinti ezt, éppen ezért egy sor borral kapcsolatos rendezvény várja a vendégeket Zalakaroson. Ilyen többek közt az évenkénti borverseny, az Orbán-nap, a bornapok és szüreti mulatságok, valamint az idén másodízben megrendezésre kerülő autós kalandtúra, amely a zalai borúton halad.

Arany József elmondta: a karosi borokra a jó cukorfok, illetve a szép savtartalom a jellemző, ettől olyan harmonikusak (Fotó: Szakony Attila)

– Jöjjenek be és kóstoljanak meg egy pohárka jófajta karosi bort – invitált minket Arany József, aki kétéves, fahordóban érlelt olaszrizlinget hozott. – Gyerekkorom óta része az életemnek a szőlő és a borkészítés, jóllehet csak 1993-tól vettem át a birtokot, s kezdtem saját termelésbe. – A karosi borokra amúgy a jó cukorfok, a szép savtartalom a jellemző, ettől lesz olyan harmonikus a végeredmény.

Címkék#Zalakaros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!