Utazó

2013.03.19. 12:14

Az Adria történelmi emlékei

Autóval, busszal 6-7 óra alatt le lehet jutni Rijekáig, Opatijáig, Lovranig, azaz Fiuméig, Abbáziáig, Lovránig - mondja Ágoston Gergely professzor, a helyi magyarság ismert képviselője, történész, kiváló turisztikai szakember. Igen, a helyi magyarságé, hiszen a népszerű üdülővárosban és környékén vagy a szomszédos nagyvárosban, Fiumében (Rijeka) számos magyar él. Egyik egyesületük, a Baross Kör őrzi a hagyományokat.

Kozma Gábor

Ágoston Gergely emlékezetes tette az abbáziai Markusovszky-emléktábla felavatása volt, amely jelképezi a történelmi múlt folytonosságát, a szűk látókörű nacionalizmus meghaladását.

De nem mindenki gondolkodik így, mivel nemrég a helyi szlovákság képviselője kifogásolta a tábla szlovák nyelvűségének hiányát. Mondván: Markusovszky Lajos voltaképpen szlovák volt...

Aki tehát leugrik az Adriára a kiváló szlovén és horvát autópályák valamelyikén, az jó szállodai elhelyezésre vagy akár a professzor szakkíséretére is számíthat.

Sokan ismerik őt hazánkban is, hiszen Opatija testvérvárosának, Balatonfürednek a küldöttségét többször kalauzolta, tolmácsolt számukra.   Általában olyan tervet szoktam ajánlani, hogy hazafelé Plitvice is megtekinthető legyen  mondja Ágoston Gergely.  Fiume környékére, több napra érkezve ajánlható az isztriai félsziget nyugati partjának, Pulának, Rovinjnak, esetleg Motovun, Hum városok római kori, Velence-kori maradványainak megismerése.

A kéken tükröződő tenger évente sok ezer turistát vonz. Icici felé haladva gyönyörű kép fogad az abbáziai  sétányon. Fotó: Kozma Gábor

A Lungo Mare sétányról rálátni Volosko csodálatos hajókikötőjére is. Fotó: Kozma Gábor

Fiume fejlődésének aranykora az 18681914-ig tartó időszak. Ennek feltételeit képezte a magyar jogi előírások életbelépése a Corpus Separátumban, valamint a magyar tőke és a korszak tudományos csúcstechnológiájának alkalmazása.

Mindez szerencsésen összefonódott a helyi horvát, olasz és bevándorolt, más nemzetiségű lakosság munkakedvével. A nyelveket beszélő, világjáró tengerészekkel, kereskedőkkel, az ipari munkássággal, halászokkal. Így elődeink hamar közös célú szövetségre jutottak   fogalmaz a szakember.

Az 1873-ban Bécsből és Budapestről Fiuméba ért vas- útvonal megépítése mérföldkőnek számított. Az ország millenniumi ünnepségekre való készülődésének eredményei voltak hivatottak megmutatni a világnak, mit is valósítottunk meg ittlétünk ezer éve alatt.

A tengerparti séta a közeli halászfaluban, Voloskónál folytatható. Itt találunk egy a gróf Andrássy Gyula haláláról tanúskodó emléktáblát. Aztán tovább Abbázia felé, a nevezetes Lungo Mare sétányon. A Monarchia első gyermekszanatóriumát létrehozó dr. Szegő Kálmán emléktáblája állít meg, az itteni Baross Kör emelte. A mintegy 130 éves Abbázia, mint gyógy- és üdülőhely világhírűvé vált, a magyar orvosok kedvelték egyedi klímáját.

Végül hajókirándulást ajánlok a magyar vendégeknek  mondja a professzor, aki szerint nehéz elképzelni egy adrai látogatást anélkül, hogy vízre ne szállnánk. Tenger felőli rálátás a liburniai partvidékre, Fiume felé haladva pedig a tengert feltöltő kőbányákra. Tapasztalataim szerint legalább két nap kell ahhoz, hogy élővé váljék a résztvevők számára az itteni történelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!