Utazó

2013.02.05. 15:09

Testközelben a hírességek

London legfőbb nevezetességei között említik az útikönyvek, kihagyhatatlan élményként írják le a személyes beszámolók. S noha a brit főváros nem szűkölködik látnivalókban, Madame Tussaud panoptikuma azok közé tartozik, ahol mindig telt ház van.

Szente Ottó

Magam egyébként nem siettem felkeresni a híres panoptikumot, úgy voltam vele, attól, hogy három dimenzióban látom őket, még nem válnak élővé a hírességek, pláne a holtak. Mindenesetre végül győzedelmeskedett az "ezt látni kell" effektus. Aztán a helyszínen nemcsak azt láttam, hogy a temérdek látogató mennyire élvezi az ottlétet - itt mindenki kedvére fényképezhet, közel mehet a kiállított viaszszobrokhoz, mi több, megtapogathatja, átölelheti őket -, de magam sem tudtam kivonni magam annak a hatása alól, amit az addig csak képen látott híres emberek csakugyan életszerű "jelenléte" okozott.

 

A  királyi család sem tartja magát mereven a protokoll előírásaihoz, készek elvegyülni alattvalóikkal (Fotó: a szerző)

Mindenesetre a Marie Tussaud nevű hölgy - akit Anna Maria Grosholtz néven anyakönyveztek 1761-ben - nagyon ráérzett valamire, amikor - miután a viaszszobor-készítés fortélyait eltanulta attól a dr. Philippe Curtiustól, akinek berni házában anyja házvezetőnőként szolgált - hozzálátott a francia nagyságok viaszszobrainak elkészítéséhez. Az első állítólag Voltaire-t örökítette meg. Már az 1790-es évek elejétől járta Európát - részben dr. Curtiustól örökölt - gyűjteményével, így jutott 1802-ben Angliába, ahol aztán a napóleoni háborúk miatt ottragadt. Évtizedekig vándorkiállításként hordozta figuráit, mígnem Londonban, a Baker streeten,  Sherlock Holmes utcájában talált állandó otthonra. A fő attrakció akkor a Rémségek kamrája volt, a francia forradalom lefejezett hírességeivel, valamint elvetemült gyilkosok viaszmásaival. Marie Tussaud 1850-ben halt meg, némelyik általa megformált szobor - köztük a saját magáról készített - ma is látható.

 

 



A gyűjtemény 1884-ben költözött a jelenlegi helyére, s Madame Tussaud panoptikumáról ma már túlzás nélkül állíthatjuk, hogy világszám, hiszen megtalálható valamennyi kontinensen, Amszterdamtól Hongkongon és New Yorkon keresztül Sydneyig.  A londoni panoptikumban 14 zónában láthatók a viaszszobrok, amelyek elkészítése  igen költséges, 15-20 millió forintot is kóstálhat darabonként, s a Madame Tussaudşs halad a korral, az újonnan feltűnt hírességek is hamar megjelennek a vonatkozó zónában.   Szóval lehet, hogy igazuk van, akik azt mondják, hogy Madame Tussaud panoptikumát látni kell. Legalább egyszer... 




A belépőt körülbelül 10 ezer forintnyi fontért válthatjuk meg, de ha on-line vásároljuk, megspórolhatunk akár 2500-2600 forintot is. Van 17 óra utánra szóló jegy féláron, ám ez esetben egy óránál kevesebb idő áll rendelkezésünkre, ami legfeljebb arra elég, hogy beleszagoljunk az atmoszférájába. Vannak viszont - például a London Eye óriáskerékkel - kombinált jegyek, ezekkel akár több ezer forintot is megtakaríthatunk. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!